Budapest Champs-Élysées-je, az Andrássy út idén nem kap díszkivilágítást a karácsonyi szezonban. A Fővárosi Önkormányzat azután döntött a spórolás mellett, hogy egekbe szöktek az energiaárak. A napi.hu kérdésére a Főváros azt válaszolta, hogy "a karácsonyi díszvilágítás elhagyásával 5.418 ezer forint energiamegtakarítás érhető el, ami nagyjából 21.000 kWh el nem fogyasztott villamosenergiát jelent, de az egyéb megtakarítható költségekkel együtt a Fővárosi Önkormányzat további 28.384 ezer forintot takaríthat meg".

Kertész Péter, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatalának sajtóreferense hozzátette: Budapest területén a karácsonyi díszvilágítás a Fővárosi Önkormányzat és a helyi, kerületi önkormányzatok különálló projektje. A főváros hatáskörébe elsősorban az Andrássy út ünnepi fényei tartoznak, ez a díszkivilágítás marad el idén.

Két órával sötétebb

A "hétköznapi" díszkivilágításra is más szabályok vonatkoznak az energiaválság miatt. A szobrok, közterek, turisztikai látványosságok díszkivilágításának bekapcsolása az utcai fények felkapcsolásával egyidőben történik, lekapcsolásuk azonban két órával korábban. 

Ez az intézkedés, éves szinten hozzávetőlegesen 792 510 kWh energiamegtakarítást eredményez, mely a 2022. augusztus 15-i piaci (285 Ft/kWh) villamosenergia árat figyelembe véve 225 865,35 ezer forint költségmegtakarítást jelent - részletezte Kertész Péter.

A főpolgármesteri hivatal sajtóreferens kiemelte: az intézkedés következményként az energiamegtakarítással csökken a CO2 kibocsátás, a kevesebb fénykibocsátás pedig csökkenti a fényszennyezést is a főváros területén.