A toklász, másnéven egérárpa hegyes, nyílszerű alakja révén nemcsak beleakad a kutya bőrébe, de mozgás hatására egyre mélyebbre fúrja magát, folyamatosan sértve az adott területet.

Ráadásul nemcsak a bőr alá, de a fülekbe, a szemhéjak alá, a fogínybe, a fogak mellé, az ivarszervekbe, a mancspárnákba, sőt az orrjáratba is könnyedén beágyazódik. Ezekről a helyekről pedig gyakran még az állatorvosnak is nehéz eltávolítani – figyelmezteti az azénkutyám.hu a kutyatulajdonosokat.

Érzékeny területeken még nagyobb a kockázata egy komolyabb sebesülésnek, melyet a befurakodó toklász képes okozni: elveszhet akár a kutya látása, sőt, a hallása is a komolyabb sérülés miatt.

Bárhol felbukkanhat a szívós egérárpa

Nemcsak vidéken, erdős sétákon jelent veszélyt a szúrós növény.

Az egérárpa olyan igénytelen növény, hogy akárhol megél. Ezeken a területeken mindenképp fokozott figyelmet igényel a városi állattartók részéről, hogy megvédjék kutyájukat:

  • a társasház előkertjében,
  • a kutyafuttató kerítésénél,
  • a bolt melletti füves területen,
  • de a járdaszigetek füves részén,
  • vagy az út mentén is felüti a fejét.

Séták előtt nincs megelőzésre mód, de a séták alatt rá kell szólni az állatra, hogy ne játsszon a toklásszal, illetve séta után érdemes átnézni a szőrét, hátha beleakadt egy-egy kósza toklász.