Nagy vihart kavart a német Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium pár napja bemutatott törvénytervezete, amellyel a berlini vezetés az állatok túltenyésztése ellen kíván fellépni.

Az ország legnagyobb bulvárlapja a hírre tacskóarmegeddont vizionált és aláírásgyűjtés is indult a földszintes kutyák megmentésére.

A szaktárca az állatvédelmi törvénnyel egyebek mellett olyan fajtanemesítési praktikákkal, divattrendekkel szállna szembe, amelyek révén élethosszig tartó szenvedéssel járó tulajdonságok jelennének meg a nemesített állatokban. 

A kegyetlen tenyésztéssel alakul ki például a kutyáknál a szélsőségesen keskeny koponyaforma, a csontváz, a fogak rendellenessége.

A Bild már előrevetíti az egyik legnépszerűbb kutyafajta, a tacskó tenyésztésének végét.

A cikk szerint a német kutyatenyésztő szövetsége (VDH) ugyan a törvénytervezet több elemét támogatja, így az állatok online kereskedelmének szabályozását, az illegális kölyökkutya-kereskedelem elleni fellépést, ám úgy véli, hogy

a jogszabálytervezet olyan követelményeket tartalmaz, amelyek számos egészséges kutyafajta végét jelenthetik Németországban.

A tervezetben felsorolt különböző betegségek jellemzői homályosak és kétértelműek, és ez tág teret ad az értelmezésnek, jogbizonytalansághoz vezet a hatóságok, állatorvosok, tenyésztők és kutyatulajdonosok körében - írja a szövetség.

Achim Gruber állatorvos az rnd.de német hírportálnak a tenyésztésekről szólva egyebek mellett azt mondta: ha nagyon kicsi kutyákat tenyésztenek, akkor az diszfunkcionális anatómiával is jár, a kistestű kutyák térdkalácsa gyakran elmozdul, nem ritkák a végzetes anyagcserezavarok, vagy a fogak helyzetének megváltozása.

Sajnálatos tény, hogy a tenyésztők sokszor nem a meglévő extrém tulajdonságok megerősítésére helyezik a hangsúlyt, hanem a ritka és véletlenszerű deformitásokra, amelyek spontán genetikai hibákból erednek.

A tacskók rövid és görbe lábai is genetikai hiba következményei, ez mutáció valószínűleg sok száz évvel ezelőtt jelent meg kutyákban, majd az emberek tenyésztették ki, mert ezek a kisebb kutyák különösen hasznosak voltak a vadászatokon az odúkban megbújó állatok keresésekor.

Ez azonban többféle egészségügyi problémát okoz az állatnak, ilyen például a porckorongsérv.

Bár VDH petíciót indított a törvénytervezet ellen, a minisztérium nyugalomra int azzal, hogy szó sincs a tacskók betiltásáról, csak az állatok túlzott tenyésztésének visszafogásáról.

A kutyák egészségének megőrzéséről és házi kedvencekkel kapcsolatos egyéb fontos hírekről az enkutyam.hu oldalon olvashat bővebben.