Az OTP közleményében megemlíti, hogy az egyezmény lejárta előtt és utána sem mutatta jelét Oroszország annak, hogy hosszabbítana, mivel úgy gondolja, a legszegényebb országokba kerülő gabona aránya kevesebb volt, mint 4 százalék, továbbá a megállapodás második, a nagyobb orosz mezőgazdasági exportot lehetővé tevő részét „a Nyugat nem tartotta tiszteletben”.

Oroszország ezen felül további követeléseket is megfogalmazott: el akarja érni a Togliatti-Odesa ammóniavezeték újraindítását, továbbá, hogy újra szállíthassanak mezőgazdasági gépeket és alkatrészeket. Azt is szeretnék, ha az orosz élelmiszer- és műtrágyaexportáló vállalatok eszközeit és számláit feloldanák.

A gabonakezdeményezés felfüggesztése miatti exportvisszaesés következtében növekedni fognak a készletek Ukrajnában, amire a gazdák úgy reagálhatnak, hogy a 2023-24-es szezonban csökkentik a vetésterületet, ami hatással lehet a globális készletekre is, azon belül az árakra.

Emiatt Oroszország megemelheti a búza exportadóját, ami fokozódó műtrágyahiányhoz vezethet. Oroszország ugyanis – Fehéroroszországgal együtt – a világ egyik legnagyobb ásványi műtrágya-forrása.

A közlemény megjegyzi, hogy a háború kezdete óta Ukrajna jelentős mennyiségű gabonát, havonta mintegy 3,7-3,8 millió tonnát exportált az EU-ba, a logisztikai nehézségek ellenére, a fekete-tengeri kikötők nélküli, alternatív útvonalakon.

Feszültséget okoz az ukrán behozatal, az év végéig kitiltanák

Az ukrán gabonaexport drasztikus megemelkedése miatt komoly piaci zavarok keletkeztek az Ukrajnával szomszédos uniós tagállamokban, így Magyarországon is. Az unióban termelt gabona helyett az ukrán terményt szállították, nem csak az Unión kívül, hanem azon belül is, ami túlkínálatot okozott. Mivel Magyarországon tavaly nagyon kevés kukorica termett, az ukrán kukorica itt piacot talált magának.

A nagy mennyiségű import a legérintettebb országokban nagy feszültséget szült, ezért az EU engedélyezte Románia, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária és Magyarország számára az ukrán búza, kukorica, napraforgómag és repce belföldi értékesítését. A tilalom jelen állás szerint szeptember 15-én szűnik meg, de a érintett tagállamok várhatóan fel fognak lépni annak érdekében, hogy az év végéig meghosszabbítsák.