Ukrajna és Oroszország a háború kezdete óta a legnagyobb fogolycserét jelentette be. Mindkét oldalról több mint 200 katona térhetett haza – írja a The Guardian. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a közösségi oldalán jelentette be a hírt, miszerint 230 emberünk: 213 katona, 11 tiszt és 6 civil térhetett haza.

Az orosz védelmi minisztérium pedig azt jelentette ki, hogy 248 orosz nyerte vissza szabadságát az Egyesült Arab Emírségek „humanitárius közvetítésének” segítségével.

Abu-Dzabi baráti kapcsolatot ápol Moszkvával, így már tavaly is részt vett egy Oroszország és Ukrajna közötti kényes fogolycserében. Az eset mindkét oldalon több tucat hadifoglyot érintett.

A szerdai fogolycsere napokkal az ukrán városokra mért orosz légicsapások után történt, amelyben civilek tucatjai haltak meg. A Brit Védelmi Minisztérium szerint Moszkva bevetette a levegőből indítható cirkáló- és ballisztikus rakétáik hónapokig felhalmozott készleteit.

A legutóbbi csapások valószínűleg Ukrajna védelmi iparát célozták. A tavaly téli nagy támadás ezzel ellentétben az energetikai infrastruktúrákat helyezte célkeresztbe

– tette hozzá a védelmi tárca. 

A 22. hónapja tartó háború során egyre ritkábbak a fogolycserék. A legutóbbi augusztus elején történt. Az ukrán emberi jogi biztos, Dmytro Lubinets hozzátette, hogy az orosz invázió óta 2576 ukrán szabadult ki fogolycserék alkalmával. Jelenleg a feltételezhető ukrán hadifoglyok száma a 4000 főt is elérheti, pontos számok azonban egyik oldalról sem ismertek.

Jogszerűen kerültek az ukrán hadifoglyok Magyarországra?

Az ukrán hadifoglyok Magyarországra szállításának ügyében felmerült a kérdés, hogy vajon Ukrajna hozzájárult-e a foglyok átadásához, illetve hogy a nemzetközi jog szerint ez a folyamat jogszerű-e. Az üggyel kapcsolatban nemzetközi jogászok is megszólaltak.Bővebben--->