A közzétett adatok szerint a példa nélküli olvadás okai az alacsony hómennyiségre és a magas hőmérsékletre vezethetők vissza.

A Svájci Tudományos Akadémia Krioszféra-megfigyelő Bizottságának adatai szerint idén az ország gleccserei össztérfogatuk 4 százalékát veszítik el. Ez a szintű olvadás a második legsúlyosabb a 2022-es rekord után, amikor a gleccserek 6 százaléka tűnt el – írja a CNN.

Ez akkora mennyiségű jégnek felel meg, mint amennyivel összesen 1960 és 1990 között zsugorodtak az ország gleccserei.

Matthias Huss, a Svájci Tudományos Akadémiával együttműködő, gleccseradatokat gyűjtő és kiértékelő svájci gleccserfigyelő hálózat (GLAMOS) vezetője szerint a mostani veszteségek észbontóak és minden eddigi tapasztalatot felülmúlnak.

A szélsőséges mértékű olvadás miatt több kisebb gleccser is eltűnt Svájcban, többek között a közép-svájci Uri kantonban található Szent Annafirn-gleccser.

A jégveszteséget még a nagy magasságokban is regisztrálták, ahol általában nem tapasztalható ilyen mértékű csökkenés. A GLAMOS szerint több méternyi jég tűnt el a déli Wallisban és az Engadin völgyében is, több mint 3200 méteres magasságban.

Augusztusban a nemzeti meteorológiai szolgálat ballonjának mintegy 5298 méter magasra kellett emelkednie, hogy 0 Celsius-fokos hőmérsékletet érzékeljen. A feljegyzések kezdete óta ez a legmagasabb nulla fok.

A szakértők szerint a jelentős mértékű olvadás jelentősen átalakítja a magashegyi tájat, és veszélyes körülményeket teremt a sziklaomlás-esélyes területeken.

Elolvad az élet, feltűnik a halál

A visszahúzódó gleccserek miatt zord felfedezésekre is bukkantak: júliusban például megtalálták annak a német hegymászónak a maradványait, aki 37 évvel ezelőtt tűnt el, miközben a híres svájci Matterhorn közelében egy gleccseren túrázott.

Az egyetlen átmeneti előnye az olvadásnak az volt, hogy az emiatt lefolyó víz enyhítette az országot sújtó aszályt és segített feltölteni a víztározókat. A szakértők szerint ez azonban rövid életű előny, mivel ahogy a gleccserek zsugorodnak, egyre kevesebb szerepük lesz a vízellátásban, ami a jövőbeli hőhullámokkor csak súlyosbítani fogja a vízhiányt.