A 85 éves Judy Bruce egykori pedagógus és a 82 éves Sue Parfitt tiszteletes asszony pénteki napja szokványosan kezdődött, de ez csak addig a pillanatig tartott, amíg a British Library-ben egy kalapáccsal és egy vésővel neki nem estek a Magna Cartát rejtő vitrin vastag üvegének. A szimbolikus dokumentum, amely a mai napig az alkotmányos monarchia alapjait jelképezi, szerencsére sértetlen maradt.

Dr. Sue Parfitt tiszteletes és Judy Bruce klímaaktivisták a londoni British Library-ben lévő Magna Carta eredeti szövegét tartó megerősített tok részeit törik fel 2024. május 10-én.
Dr. Sue Parfitt tiszteletes és Judy Bruce klímaaktivisták a londoni British Library-ben lévő Magna Carta eredeti szövegét tartó megerősített tok részeit törik fel 2024. május 10-én
Kép: Just Stop Oil / Reuters

A két hölgy a Just Stop Oil nevű szervezet nevében tiltakoztak ezzel az akcióval. A radikális klímavédő csoport civil ellenállással, közvetlen akciókkal, vandalizmussal és a közlekedés akadályozásával kívánja elérni, hogy a brit kormány kötelezze el magát a fosszilis tüzelőanyagok engedélyezésének és termelésének megszüntetése mellett – írja a Zöldpálya.

A dédnagymama korban lévő hölgyek a kezeiket összeragasztva egy táblát tartottak fel, melyen az a felirat állt:

A kormány megszegi a törvényt! Ahelyett, hogy cselekednénk, diszfunkcionális kormányunk olyan, mint a három majom: nem látunk semmit, nem hallunk semmit, nem mondunk semmit - úgy teszünk, mintha 25 évünk lenne... De nincs! Le kell szoknunk az olaj- és gázfüggőségünkről 2030-ig!

Az a követelésük, hogy a kormány kötelezze el magát egy sürgősségi terv mellett, amely 2030-ig véget vet a kőolaj és földgáz használatának és kitermelésének is. Felhívták rá a figyelmet, hogy sok elismert tudós szerint teljesen felkészületlenül fog minket érni a következő időszak. A British Library értesítette a rendőrséget, és annak ellenére, hogy a Magna Carta sértetlen maradt, megindították az eljárást az agresszív nyugdíjasok ellen.