A 2022 február 24-én kezdődő invázió óta az Európai Unióban a balti államok az elsőszámú szorgalmazói a Putyin-rezsimmel szembeni szankcióknak és Ukrajna támogatásának. A balti-félelmeket legplasztikusabban a korábban semleges Finnország NATO-hoz való csatlakozása mutatja. Azonban nemcsak a finn államot, hanem az észt kormányt is aggódalommal töltötte el az orosz invázió. Észtország már a teljes körű katonai támadás évében azzal vádolta a Putyin-rezsimet, hogy rakétatámadást szimulál Tallinn ellen. 

Észtország ellen rakétatámadást szimulál Oroszország Tallinn szerint

Oroszország jelenleg katonai gyakorlatokat tart, amelyek során rakétatámadásokat szimulálnak Észtország ellen – közölte a balti ország, amely szerint Moszkva és a NATO-tagállam közötti feszültségek egyre jobban kiéleződnek.

A lengyel kollégájánál járt Margus Tsahkna észt külügyminiszter a héten azt nyilatkozta, hogy jelenleg nem tekintenek közvetlen fenyegetésként Oroszországra, mivel Moszkva csapatait teljesen lefoglalja az ukrajnai invázió. Azonban a Putyin-rezsim láthatóan elkezdte felpörgetni a hadigépezetet és három-négy év múlva komoly kihívás állítja a NATO-t – írja a The Baltic Times.

A varsói sajtótájékoztatón Tsahkna hangsúlyozta, 

hogyha az orosz állam a NATO megtámadása mellett dönt, akkor az egykor a szovjet érdekszférába tartozó balti államok lesznek az elsőszámú célpontjai.

Radek Sikorski, a Tusk-kormány külügyminisztere elmondta, hogy Lengyelország is komolyan veszi az orosz fenyegetést.

Az ész külügy vezetője szerint jól mutatja az orosz katonai ambíció reális voltát, hogy 2017-ben 120 ezer (azóta Ukrajnába átcsoportosított) katonát vezényeltek a balti állam határára.