Egy poros műhelyben ukrán fegyverszakértők egyedülálló csoportja versenyez, hogy olyan tüzérségi ágyúkat gyártson, amelyeket soha nem lőnek ki, olyan radaros teherautókat, amelyek nem érzékelnek semmit, és olyan rakétákat, amelyekből hiányzik a töltet – írja a The Guardian.

A darabok olyan csalik, amelyek célja, hogy magukra vonják az orosz tüzet, elpazarolva az ellenséges lőszert, rakétákat és drónokat, miközben megvédik a valódi felszerelést és az azokat kezelő katonákat. A csapat több mint egy éven át tanult képessége abban rejlik, hogy

műanyagot, fahulladékot, habot és fémet formálnak fejlett fegyverrendszerek másolatává, amelyek elég pontosak ahhoz, hogy meggyőzzék a drónkamerák orosz kezelőit és a harcban jártas katonákat a terepen, hogy valódi katonai célpontokról van szó.

A sikert azzal mérik, hogy termékeik milyen gyorsan semmisülnek meg. „Amikor a hadsereg azzal jön hozzánk, hogy ezek elfogytak, az azt jelenti, hogy jól végeztük a munkánkat” – mondta a álfegvergyárosok egyike. 

Nagy luxus műanyag csalikra lövöldözni

Egy szekrény a műhelyük közelében tele van ennek a sikernek a drága szuvenírjeivel, köztük egy iráni gyártmányú Shahed öngyilkos drón motorjával és szétrocsolt darabjaival, valamint egy orosz gyártmányú Lancet drón lezuhant szárnyával, mindkettőt a másolatok ellen küldték.

Egy csalit eltalálni költséges hiba Moszkva számára, és egyben azt is jelenti, hogy eggyel kevesebb támadás éri a valódi ukrán állásokat. Ezek megmenthetik a mi embereink, barátaink életét, akik szolgálatot teljesítenek – teszi hozzá egy ottani dolgozó.

A gyárban dolgozók a Mariupolban lévő Azovsztal acélművet működtető Metinvest acélvállalat határozatlan időre kirendelt alkalmazottai. Az üzem tavaly tavaszi ostroma az orosz brutalitás jelképévé vált.

„Úgy gondoltuk, ha az oroszok sok fegyvert látnak, talán megijednek, hogy előrenyomuljanak, vagy hogy lőjenek egy területet. Ez egy pszichológiai fegyver" – mondja egyikük. A Metinvest fő részvényese Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Ahmetov, aki személyesen támogatta a csali projektet.

Tüzérségi ágyú összelegózása húsz perc alatt

Az üzemben rendszeresen frissítik a gyártósorukat, hogy utánozzák az Ukrajna gyorsan bővülő arzenáljába újonnan érkező fegyvereket, és minél élethűbb modelleket készítsenek.

Az ellenség nem hülye. Alkalmazkodnunk kell a valósághoz, mindig valami újat adunk hozzá a munkánkhoz. Ha nem történik semmi, amikor kiküldünk egy új modellt, és ha nem célozzák meg, akkor valamit elrontottunk a tervezésben.

Az utóbbi időben olyan trükköket is alkalmaztak, amelyekkel a valódi fegyverrendszerek hőfokát tudják előállítani, így a modellek nem csak nappal, hanem éjszaka is meggyőzőek, ha hőkamerás célzókészülékkel figyelik őket. A katonaságtól jövő kérések titkosított üzenetekben érkeznek. 

A gyártáshoz szennyvízcsövektől kezdve a kidobott fa csomagolásokon át a régi olajoshordókig mindent felhasználtak. Az elkészült csalik lapos csomagolásban könnyen szállíthatóak a fronton történő összeszereléshez, ahol egy „tüzérségi ágyút” mindössze húsz perc alatt össze lehet rakni.