A bolognai hatóságok megkezdték egy 5 méter magas gát építését a 12. századi Garisenda-torony köré, hogy a leomlás esetén a törmelékeket felfogják. A 47 méteres torony négy fokos szögben dől, és a megfigyelések szerint a dőlés iránya az utóbbi hetekben megváltozott.

A városi tanács szerint a helyzet rendkívül kritikus. A Garisenda-torony egyike annak a két toronynak, amely Bologna látképét uralja. A másik, az Asinelli-torony körülbelül kétszer olyan magas, és szintén megdőlt, bár nem ilyen drámaian, és általában nyitva áll a turisták előtt, hogy megmásszák.

Az építményeket 1109 és 1119 között építették, bár a Garisenda torony magasságát a 14. században csökkentették, mert már akkor elkezdett dőlni. A tornyot Dante 1321-ben elkészült Isteni színjátéka is említi.

A helyszínt először októberben zárták le, miután a szenzorok észlelték a Garisenda dőlésszögének változását, és az ellenőrzések a torony alapját alkotó anyagok romlását mutatták ki. A tanács polgári védelmi tervet indított a torony megóvása érdekében, és azt mondta, hogy a most megkezdett munkálatok "a biztonságossá tétel első fázisát jelentik" – számolt be róla a BBC.

A torony köré fém sziklaomlás-hálót is telepítenek. Az akadály építése a jövő év elején fejeződik be, míg a torony és az alatta lévő tér a helyreállítási munkálatok idejére várhatóan még néhány évig zárva marad.

A város becslései szerint csak a korlát 4,3 millió euróba kerül, és a helyreállítás költségeinek fedezésére tömeges gyűjtést indítottak.

A város rendkívüli kihívásnak nevezte a munkálatokat, amely "az egész város és a világ minden tájáról érkező, Bolognát és annak egyik legfontosabb szimbólumát szerető emberek elkötelezettségét" igényli.

Felavatták a Sagrada Familia négy új tornyát, közel már a befejezés

Az Antoni Gaudi által tervezett barcelonai bazilika 141 évig készült, de a négy evangélista-torony megáldásával egy lépéssel közelebb került a befejezéshez. Bővebben --->