Ünnepi fényjáték díszítette a barcelonai Sagrada Familia-bazilika legújabb tornyait november 12-én, vasárnap, mivel az ikonikus látványosság 141 évvel az építkezés megkezdése után egyre közelebb kerül a befejezéshez. Juan José Omella barcelonai érsek vasárnap megáldotta a bazilika építményeit, mielőtt a fényjáték elkezdődött volna – írja a Le Monde.

Az evangélisták négy tornyát első alkalommal világítják meg 2023. november 12-én.
Az evangélisták négy tornyát első alkalommal világítják meg 2023. november 12-én Barcelonában.
Kép: Reuters / Sagrada Familia / Reuters

A négy evangélista torony közül az utolsó kettő, a 135 méter magas, Máténak és Jánosnak szentelt tornyok szeptemberben készültek el, kiegészülve egy emberi mellszobrot és egy sast ábrázoló figurákkal. A másik kettő, amelyet Lukácsnak és Márknak szenteltek, és amelyet tehén- és oroszlánszobrok koronáznak, tavaly készült el.

A tornyok a bazilika harmadik legmagasabbjai lesznek, ha a munkálatok befejeződnek. Csak a Jézus Krisztus tornya, amelyet a híres katalán építész, Antoni Gaudi tervezett az épület csúcsának, marad befejezetlen.

A fejlesztők arra számítanak, hogy a torony 2026-ra készül el, ami egybeesik Gaudí halálának 100. évfordulójával.

A bazilika építőbizottsága eredetileg 2026-os célt tűzött ki a teljes bazilika befejezésére, de a Covid-járvány visszavetette a projektet.

A Sagrada Familia legfeljebb tíz éven belül elkészül, hacsak nem merülnek fel nagyobb problémák

– mondta Esteve Camps, a bizottság igazgatótanácsának vezetője a La Vanguardia című helyi lapnak.

Már tényleg majdnem kész a Sagrada Familia, érdemes újra ellátogatni Barcelonába

A műemléket már 141 éve építik, most pedig elképesztően látványos elemekkel bővült a Sagrada Familia épülete. Bővebben --->