A 23 éves amerikai katona július 18-án, az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált övezet nyilvános bejárása során szökött át az erősen felfegyverzett határon. A KCNA állami hírügynökség által közölt nyilatkozat szerint Travis Kinget egy meg nem határozott időpontban kiutasítják. Az amerikai hadsereg Dél-Koreában állomásozó közlegényének úti céljáról nem közöltek részleteket – írja a CNBC.

A közlemény szerint King bevallotta, hogy illegálisan hatolt be észak-koreai területre, mert „kiábrándult az embertelen bánásmódból és a faji megkülönböztetésből a hadseregben, valamint az amerikai társadalmon belül fennálló egyenlőtlenségekből” – írta a KCNA.

Amerikai fegyelmi eljárás helyett észak-koreai kalandozás

Mielőtt átlépte volna a határt, Kinget nem sokkal korábban engedték ki egy dél-koreai börtönből, és a hadsereg a Szöul melletti Incshon nemzetközi repülőtérre kísérte, hogy az Egyesült Államokban további fegyelmi eljárásnak nézzen elébe.

Egy magas rangú kormányzati tisztviselő júliusban azt mondta az NBC Newsnak, hogy Travis King ehelyett egy kereskedelmi utazási csoporthoz csatlakozott, amely a Közös Biztonsági Területre, az ENSZ által igazgatott, Észak és Dél közötti területre tartott.

King őrizetbe vétele az elszigetelt kommunista állam, Dél-Korea és az Egyesült Államok közötti fokozott feszültség idején történt.

Phenjan fokozta nukleáris fenyegetéseit és fegyverkísérletekbe kezdett, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pedig országon kívüli utazásra indult, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozhasson. A csúcstalálkozó felerősítette a nyugati félelmeket, hogy Kim hajlandó lehet lőszert szállítani a Kreml ukrajnai háborújához, cserébe katonai technológiáért vagy gazdasági segítségért, amely tompítaná a nemzetközi szankciókat.

King unortodox kitérője az anyja számára is rejtély

Észak-Korea hetekig hallgatott Travis Kingről, amíg augusztusban meg nem erősítette fogva tartását egy nyilatkozattal, amelyben az Egyesült Államokkal szembeni kritikus megjegyzéseket idézték tőle. Az amerikai katona édesanyja, Claudine Gates később kétségbe vonta azt a feltételezést, hogy fia azért disszidált, mert elégedetlen volt az amerikai hadseregben töltött élettel.

Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy valaha is Koreában akart volna maradni, amikor Amerikában van családja. Ezer oka van arra, hogy hazajöjjön

– mondta a wisconsini Racine-ból származó anya az Associated Pressnek.

A dezertőrt Kínában adták át az amerikai hatóságoknak

Az Egyesült Államok hatóságai őrizetébe került a két hónapja Észak-Koreába dezertáló, majd onnan kiutasított Travis King amerikai közlegény – közölték szerdán amerikai tisztségviselők. A nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint a férfit Kínában adták át az amerikai hatóságoknak. A közlegényt fogadó amerikai diplomaták beszámolóira hivatkozva azt mondták, hogy

King láthatólag jó egészségben volt, és nagyon boldog volt, hogy hazatérhet.

A férfinak Észak-Koreából történt elengedését követően alkalma volt beszélnie családjával is. A tisztségviselők szerint intenzív diplomáciai erőfeszítések előzték meg King elengedését. Kihangsúlyozták, hogy nem tettek engedményeket a kommunista államnak Kingért cserébe.

A tájékoztatás szerint svéd tisztségviselők vették át Kinget Észak-Koreában, és vitték át a határon Kínába. Az amerikai illetékesek köszönetüket fejezték ki Kínának és Svédországnak is a közreműködésükért.