A Balaton környékén a szakértők szerint a mélypontra zuhant árak miatt ismét keresettek a rossz állapotú, teljes felújításra szoruló lakások, másrészt a tavasz vevőket hozott azokba az elsősorban vízparti házakba is, amelyeket az elmúlt időszakban teljesen felújítottak, sőt még a fűtést is megoldották.

Horváth Géza, a Magyar Tenger Ingatlan Iroda főmunkatársa szerint a többéves teljes pangás után tavaly lassú változás kezdődött a társasüdülők piacán, amelyeket, nemritkán kényszerűségből, a korábbiaknál nagyobb számban kezdtek el felújítani. Sajnos számos esetben az építkezés pénz híján leállt, a befejezett rekonstrukciók viszont növelték az ingatlanok értékét és piacképességét.

Kereslet ma elsősorban a kívül-belül teljesen rendbe tett, part közeli, saját stranddal, esetleg kikötővel rendelkező társasüdülők döntően 28−30 négyzetméteres nyaralógarzonjai iránt van. Döntő szempont az is, hogy a parkosított telken maximum egy vagy két, általában 16−24 lakásos, parkolási lehetőséggel rendelkező ingatlan legyen. A legfrekventáltabb helyeken a négyzetméterár ma már ismét meghaladja a 200 ezer forintot. Horváth hozzátette, 4−4,5 millió forintért kelendő lehet az az üdülőgarzon is, amelyet még nem renováltak, ám a ház és a benne lévő lakások nagy része már rendben van, s a felújítást követően a közös költség sem szökött az égbe. Ugyanakkor a tótól távolabbi területeken továbbra sincs érdemi kereslet. Valósággal taszítják a vevőket a sűrűn beépített területen, lakótelepi környezetben lévő ingatlanok, amelyek az elmúlt évtizedek során teljesen lepusztultak. A szakember elmondta, különösen a tó déli partján több száz, teljes felújításra váró társasüdülő van.

Hasonló tendenciákról számolt be Csarmasz Elek értékbecsléssel és ingatlanközvetítéssel foglalkozó keszthelyi ügyvéd is. A jó helyen és jó állapotban lévő, maximum 5-6 millió forintért megvásárolható garzonüdülők immár az új építésű társasházi lakásoknak is konkurenciát jelentenek. Van, ahol két-három lakást egybenyitnak és a fűtést is megoldották. Csarmasz ugyanakkor hozzátette, a keresletnövekedés a társasházi üdülők piacának mindössze 15-20 százalékát érinti, s ma a legjobb helyen lévő, felújított üdülőket is nagyjából annyiért lehet eladni, mint amennyi két-három éve az átlagár volt.

Keszthelyen, Hévízen és Zalakaroson külföldi vevők is akadnak. Legutóbb egy olyan társasházban adtak el több lakást is, amelynek rekonstrukciója során udvari medence, teniszpálya és csónaktároló is készült. A szakember szerint a folyamatot még a jelenlegi pénzszűkében is gyorsíthatja, hogy egyre több ház immár teljesen használhatatlan állapotba került. A tető beázik, a víz- és villanyhálózat teljesen elavult, a nyílászárók tönkrementek, az udvar elvadult.