Az építőipari alapanyagok, a beépített építési termékek áremelkedése, a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozta az építési piac valamennyi szereplőjét: a megrendelőket, a tervezőket, és a kivitelezőket egyaránt. Az árváltozások következtében a legtöbb esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezéseket megvalósítani - írja friss felmérésében az ÉVOSZ.

A kivitelezés alatt lévő létesítmények többségénél a megrendelő és kivitelező csak kompromisszumokkal tudja a piaci áremelkedéseket korrektül kezelni. Sok esetben szükségessé vált a szerződések módosítása, amit az árak korrekciójával, a műszaki tartalom megváltoztatásával vagy a feladatok részleges időbeli átütemezésével valósítottak meg.

Habár az év első felében tapasztalt drasztikus árváltozások mértéke mára csökkenni látszik, részben a kormányzati intézkedések hatására, 2021 év vége előtt nem lehet arra számítani, hogy a visszatérhetünk az év eleji árakhoz - véli Koji László, ÉVOSZ elnök.

Mit mutat a friss felmérés?

Budapesten a 2021 első félévében az építőanyag-árak és a szolgáltatások díja kisebb mértékben emelkedett, mint vidéken, ez a különbség a második félévben a várakozások szerint kiegyenlítődik.

A cégek nettó árbevétele az előző évhez képest jobban csökkentek a budapestiek körében, mint az ország többi területén működő vállalkozásnál. Országosan átlagosan 6  százalékkal emelkedett az ágazatban működők árbevétele.

Az árbevétel csökkenéséről elsősorban a budapesti vállalkozások számoltak be, nekik viszont az árbevétel-arányos jövedelmezőségük magasabb. A jövedelmezőség idén a válaszadók közel felénél várhatóan nem fog javulni, sőt a fővárosiak inkább a jövedelmezőség csökkenésére számítanak.

Korrekció vagy kompromisszum?

A kivitelezők az áremelkedés meghatározó részét nem tudták érvényesíteni vállalási áraikban, azokat kénytelenek a nyereség rovására elkönyvelni. Az alacsony jövedelmezőségi szint egyébként is a piaci szereplők közül főleg a kivitelezőknél tapasztalható, 10 százalék feletti értékről inkább az építőanyag-gyártók és -kereskedők számolták be.

„A válaszadók a tevékenységüket akadályozó tényezőként elsősorban az építőanyagok árának nem várt mértékű emelkedését, és az európai szinten is tapasztalható beszerzési nehézségeket említették az évek óta jelen lévő szakmunkáshiánnyal együtt.” – tette hozzá az ÉVOSZ elnöke.

A vállalkozások az év hátralévő részében az építőanyag-árak megtapasztalt nagy mértékű emelkedésének megtorpanásában bíznak. Az élénk építési kereslet megfelelő minőségű kielégítéséhez fontos tényező a kiegyensúlyozott, kiszámítható építőanyag-piac, mely a közeljövőben remélhetőleg a régi mederbe kerül. Ehhez szükséges lépés az import áruk arányának csökkentése, illetve az szükséges import szomszédos, közeli országokból történő biztosítása - hangsúlyozza a felméréshez fűzött kommentárjában az ÉVOSZ.

A felmérésről

Az ÉVOSZ 400 építési vállalkozást - kivitelező, mérnöki vállalkozások, építőanyag-gyártók, és -kereskedők - kérdezett a jelenlegi helyzetről és a várakozásaikról. A megkérdezettek mintájában kis-, közép- és nagyvállalkozások egyaránt szerepeltek, országos lefedettséggel. A válaszadók háromnegyede kivitelezésben dolgozik, fele budapesti vagy Pest megyei székhellyel rendelkezik.