Juhász László, az Idősek Tanácsának Elnöke szerint a pénzügyminiszter ugyan „szép és hosszú választ” adott, „csak éppen a lényegre nem tér ki”. Hozzáteszi, a probléma éppen az, hogy a törvény csak novemberi korrekciót ír elő, azt is becslések alapján, ha pedig az téves, annak nincs következménye. Problémaként veti fel továbbá, hogy az év végi korrekció nem véd meg a pénzromlás év közbeni hatásaitól – írja a Népszava.

Juhász László szerint nem igaz, hogy a novemberi kiegészítéssel megőrizhető az ellátások értéke, mivel a tavalyi 14 százalékos emelés mellett 15,2 százalékos volt a tényleges infláció. Úgy véli, garantálnia kellene a kormánynak, hogy az alábecsült adat miatt a következő évben kisebb mértékben korrigálja a nyugdíjat.

A Nyuszet olyan módszerekre tett volna javaslatot az Idősek Tanácsa előtt, amelyekkel biztosítani lehetne, hogy a nyugdíjemelés valós mértéke ne lehessen kevesebb az évi átlagos inflációnál, de erre nem kaptak lehetőséget.

Nem valószínű, hogy nem emelnek

Farkas András nyugdíjszakértő szerint még arra is van esély, hogy elmarad az idei nyugdíjemelés, bár ezt nehéz elképzelni. A lapnak úgy fogalmazott, ha a KSH szeptember 8-i inflációs gyorstájékoztatója alapján január-augusztusra vonatkozóan az év egészére vonatkozóan meghaladja a 15 százalékot a várható infláció, akkor lesz emelés.

Ellenben, ha a kormányzat szeptemberben legfeljebb 15 százalékos éves inflációt mutat, akkor nem kerülne rá sor – ugyanakkor ez szerinte súlyos politikai kommunikációs kockázatot jelentene, így legalább 1,5, de legfeljebb 3 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről születhet döntés.

A nyugdíjszakértő korábban azt nyilatkozta, hogy a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentése várhatóan minimum 16,5 százalékos, de inkább 18-19 százalékos pénzromlást fog mutatni.

A valószínűbb forgatókönyv szerint 3 százalékos lesz az emelés, ami azt jelentené, hogy 6500 forinttal 208 ezer forintra emelkedne az átlagnyugdíj, tíz hónapra visszamenőleg pedig a novemberi juttatáson túl 65 ezer forint kiegészítést kapnának az arra jogosultak. A nyugdíjprémium azonban idén elmaradhat az alacsony mértékű gazdasági növekedés miatt.

Itt a friss adat a luxusnyugdíjakról

Magyarországon 35 ezren fél millió forintnál is több nyugdíjat kapnak havonta. Az ellátottak csaknem ötödének nyugdíja pedig nem érte el a 120 ezer forintot, derül ki a KSH adataiból. A legmagasabb összeget a Budapesten élők kapják, a külföldre folyósított ellátások harmada pedig Németországba megy. Bővebben--->