Szeptembertől folytatódnak a jogi kérdésekkel kapcsolatos viták a magyar kormány és az EU-s döntéshozók között. A helyzet annyiban változott a legutolsó vita óta, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter távozott pozíciójából, helyette Bóka János európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkárból a szakterületet ellátó miniszterként lépett elő, így igyekszik tisztázni a jogi kérdéseket – értesült róla az Index. A támogatások felhasználásáról szóló politikai vonalat továbbra is Navracsics Tibor viheti tovább.

A tárgyalások tétje továbbra is az MMF-ből és a helyreállítási alapból (RRF) elérhető pénzek megszerzése, ami 2027 végéig mintegy 16,3 milliárd forintot jelenthet összesen – az MMF 14 milliárdot a hazai társfinanszírozást is beleszámítva, míg az RRF 2300 milliárdot, melynek a 48 százalékát klíma- és energiapolitikai célokra kell fordítani, 30 százalékát pedig digitális infrastruktúrára, valamint a vállalatok digitális átmenetére.

A 2021-27-es programozási időszak 14 ezer milliárd forintos elméleti csúcspontja mögött a korábban jóváhagyott 4000 milliárd forint áll, melyet agrár- és vidékfejlesztési célokra használhat fel a kormány.

Az ehhez hozzáérkező 9-10 ezer milliárdos, további operatív programon keresztül érkező forrás euróban érkezik, vagyis a devizapiac is befolyásolja.

Habár az Uniós tárgyalásokat a jogi kérdésekben Varga Judit igazságügyi miniszter folytatta, az ő helyére lépő Tuzson Bence helyett Bóka János látja el a jövőben ezt a feladatot. A brüsszeli oldalon ugyanakkor változatlanul Johannes Hahn Uniós biztos marad a vitapartner a költségvetés és az igazgatás területén.

A lap szerint az optimista forgatókönyv alapján őszre rendeződhetnek a felmerülő kérdések, míg a pesszimista változat szerint télre hagyhatják jóvá a Magyarországnak járó pénzeket.

Az egyetemek helyzete is kérdéses

Az Erasmus- és a Horizont-programok ügye is terítékre kerül, aminek kapcsán jelenleg Brüsszel állásfoglalására vár a magyar kormány – ezt a legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette.

A felsőoktatási ösztöndíjak támogatását azért vonta meg az Európai Unió, mert kifogásolta az alapítványi fenntartású egyetemek kuratóriumának összetételét. Erre válaszul valamennyi miniszter lemondott a kuratóriumi tagságáról.