Az elmúlt hónapokban az unió és az Orbán-kormány közötti, a Magyarországának járó helyreállítási alap visszatartásáról szóló vitától volt hangos a honi és a nemzetközi sajtó. Bár a Bizottság részlegesen felszabadított forrásokat az Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) alapból, de a korrupció-ellenes intézkedések és a jogállamisági akadályok orvoslásához köti a visszatartott RRF-pénzek kifizetését az EU. 

Holnaptól egyedül pislogunk halként a szatyorban, 8000 milliárd forintunk mehet a levesbe?

Az EU készen áll a jogállamisági aggályok miatt visszatartott lengyel pénzek folyósítására. Brüsszel már a jövő héten meghozhatja a döntést. A magyar kormánnyal szemben maradnak az aggályok.Ha kíváncsi a részletekre

Nemcsak Magyarországnak volt ilyen jellegű konfliktusa az unióval, sokáig Lengyelországtól is visszatartották (nemrég megnyitotta a Varsónak járó RRF-pénzeket az EB) az EU-s forrásokat és hasonló okokból a román-kormánynak is komoly vitái vannak Bizottsággal.

Most sem jutott egyezségre a román kormány az Európai Bizottság (EB) küldöttségével az országos helyreállítási terv (PNRR) tekintetében – írja a Maszol.ro.

Az uniós testület szeretné, ha 500 ezerről 50 ezer euróra csökkentené a nyereség utáni adókedvezmény értékhatárát. A határt elérő cégeknek a 16 százalékos társasági adó helyett mindössze 1 százalékos forgalmi adót kell fizetniük.

Harmadszor se kapta meg a pénz Románia

A román kormány most nyújtotta be a harmadik kifizetési kérelmet, amit az Európai Bizottság ismét blokkolt. Adrian Câciu, uniós projektekért felelős miniszter elmondta, a kérdésben technikai megbeszéléseket folytatnak az Európai Bizottsággal. 

A PNRR keret megnyitásának a fejében nemcsak a mikróvállalkozások adóztatásának a megreformálását, hanem az államháztartás konszolidációját is kéri a kormánytól az EB. Románia az országos helyreállítási terv keretében vállalta, hogy 2024-ben 3 százalékra szorítja le a költségvetési hiányt. 

Az EB küldöttségének egyik tagja szerint a román állam rossz irányba halad, az idei deficit elérheti a 7 százalékot. Bukarest eddig 9,4 milliárd eurót hívott le PNRR keretösszegéből és újabb 2,7 milliárd euróhoz juthat a harmadik kifizetési kérelem jóváhagyása esetén.