Az észak-afrikai ország többek között Izraelből importál földgázt, amelynek egy részét LNG formájában Európába küldi.

Egyiptomban csökkent a hazai földgáztermelés, miközben a lakosság napi áramkimaradásokkal néz szembe, amely bevallottan a gázhiánynak tudható be – írja az Euronews.

Az Európai Bizottság, Egyiptom és Izrael 2022 júniusában állapodott meg arról, hogy az izraeli gáz Egyiptom LNG-export-infrastruktúráján keresztül érkezik az EU-ba. A izraeli-palesztin háború kitörése óta azonban leállt a Tamar gázmező kitermelése, ahonnan Egyiptomba szállítják a gázt.

A háború kezdete óta mintegy 40 százalékkal emelkedett a földgáz ára Európában, hétfőn csaknem 54 euróba került megawattóránként.

Habár az Egyiptomból Európába irányuló áramlások kis hányadot tesznek ki, az európai gázkészletek szinte teljes kapacitáson vannak. Épp ezért a közvetlen keresetet nem befolyásolja a térség válsága, hosszabb távon azonban ez változhat, ugyanis ha Izrael kapacitása veszélybe kerül, és a vártnál kisebb mennyiségű földgázt biztosítanak a világpiac számára, akkor az árak tovább emelkedhetnek.

A Tamar gázmező bezárása előtt Izrael gáztermelése 2023 első felében 12,3 milliárd köbmétert tett ki, az egész évet tekintve pedig rekordtermelésre készültek.

Az ukránok levágják Európát az orosz gázról

Az ukrán állami gázvállalat vezérigazgatója egy interjúban bejelentette, hogy nem hosszabbítják meg a jövőre lejáró, orosz gázra vonatkozó tranzitszerződést.
Bővebben--->