Várhatóan március 21-ig hoz döntést a Kúria a Nitrogénművek-csoport fellebbezése tárgyában - írja a Világgazdaság Kúria tájékoztatása alapján. A Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó társaság azért fordult a hazai legfőbb bírósági fórumhoz, mert a Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította az azonnali jogvédelem iránti kérelmét, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kirótt 11 milliárd forintos bírság végrehajtásának megakadályozására terjesztett be.

Ha az eddigi jogi cikk-cakkok után több fordulat nem áll be az ügyben, éppen öt hónapba telik majd, míg véglegesen eldől, fizet-e a Nitrogénművek vagy sem. A VG érdeklődésére a GVH közölte, hogy a cégek mindeddig nem utalták át a versenyfelügyeleti bírságot, de a cégcsoportnak a Kúria döntéséig nem is kell a büntetést befizetnie.

A GVH 2017 őszén 11 cég ellen indított vizsgálatot. Közülük végül nyolc kapott bírságot, együttesen 14,1 milliárd forintra szankcionáltak őket. A hivatal leginkább a hat, Bige László érdekeltségébe tartozó vállalatot találta vétkesnek, mivel értékelése szerint ezek szerveztek kartellt a műtrágyapiacon.