Biztonsági őrként akart besurranni a jövő héten induló labdarugó-Európa bajnokság nyilvános eseményeire az a német-marokkói-lengyel állampolgárságú férfi, akit pénteken a kölni/bonni repülőtéren tartóztattak le.

A gyanúsított az Iszlám Állam terrorcsoport feltételezett támogatója és akkor került a hatóságok látókörébe, miután felügyelőnek jelentkezett a foci-Eb programjaira, illetve két másik nagyszabású zenei és sportrendezvényre is akkreditációt próbált szerezni Németországban.

A dpa hírügynökség információi szerint a férfi elsősorban stewardnak és biztonsági őrnek akart elszegődni a meccsekre vagy a stadionokon kívüli programokra, például a nyilvános szurkolói fesztiválokra. Azonban megbukott a biztonsági ellenőrzésen, amelyen minden jelentkezőnek át kell mennie.

Pénzelte az Iszlám Állam radikálisait

A karlsruhei Szövetségi Ügyészség tájékoztatása szerint a 23 éves gyanúsítottról a szigorú átvilágításon kiderült, hogy 2023 szeptemberében összesen csaknem 1700 amerikai dollárt utalt át az Iszlám Állam Khorasan Tartomány (ISPK) terrorszervezet számlájára egy kriptovaluta tőzsdén keresztül.

Emlékezetes, ez az a szélsőséges milicista szervezet, amelynek tagjai nyugati biztonsági szakértők szerint felelősek a március 22-i moszkvai vérengzésért, amelynek során több mint 140-en vesztették életüket.

Az őrizetbe vett, afganisztáni gyanúsított ellen terrorszervezet külföldi támogatása és a külkereskedelmi törvény megsértése miatt indult nyomozás, de egyelőre hallgat a vádakról. Az elfogatóparancs tárgya a pénzbeli kifizetés – idézi a Welt a hatóság szóvivőjét.

A Bild azt írja, hogy elfogása után a nyomozók átkutatták a férfi németországi lakását, ahol mobiltelefonokat, adathordozókat, számítógépeket és gyanús felvételeket foglaltak le, amelyek megerősítik, hogy erőszakos akcióra készülhetett a június 14-étől egy hónapon át tartó foci Eb-n.

A gyanúsított már egy olyan, későbbi időpontra szóló repülőjeggyel is rendelkezett, amely Isztambulba szólt, de csak az odaútra – a feltételezések szerint ez lett volna számára a menekülés módja.

Hónapok óta hergelik a hatóságokat

Az Iszlám Állam ISPK szervezete már többször okozott komoly fejtörést a nyugati hatóságoknak, megítélések szerint Európában a legveszélyesebb terrorhálózatnak számítanak. 

Márciusban például az ISPK két terrorgyanús személyét kapcsolták le a türingiai Gerában, akik állítólag támadást készítettek elő a svéd parlament ellen, válaszul a Korán ottani elégetésére.

Az Iszlám Állam mellékága a 2023 karácsonyán Kölnben, Bécsben és Madridban tervezett templomtámadások terveivel is összefüggésbe hozható.

Vizsgáznak a biztonsági erők 

Németország hetek óta példátlan óvintézkedésekkel készül Európa legnagyobb futballeseményére, mivel a moszkvai támadás után bizonyosságot nyert, hogy harcos iszlamisták a milliós látogatottságú focitornán is készülhetnek valamire.  

A hatóságok által lefülelt propagandafelhívások szerint a terroristák célja a félelem szítása és az egyes elkövetők felhívása. A csoport főként a közösségi médián keresztül szólítja meg az Európában élő követőit: az egyik csatornájukon például közzétettek egy videojátékszerű képet is, amelyen egy férfi látható egy stadionban automata fegyverrel.

A németek a bajnokság közeledtével a határellenőrzéseket is szigorították, illetve mások mellett Marco Buschmann szövetségi igazságügyi miniszter a ZDF-nek megerősítette, hogy az országon belül is mindent megtesznek a védelemért, mivel az ukrajnai háború, de főleg a közel-keleti helyzet rengeteg kockázatot idéz elő. 

A fokozott biztonsági intézkedések a meccsek fő helyszínein, azaz Berlinben, Münchenben, Hamburgban, Lipcsében, Stuttgartban, Frankfurtban, Düsseldorfban, Kölnben, Gelsenkirchenben és Dortmundban érvényesek a nyár közepéig.