Komoly változásokat hoz az agrárszektorban a klímaváltozás elleni küzdelem, ami a műtrágyapiac szereplőinek is megnehezíti a helyzetét. Nagy sajtóvisszhangot kapott Bige László azon tavalyi megszólalása, hogy az ő ellehetetlenítése miatt vezették be a szén-dioxid kvótára kivetett honi adót. Azonban nemcsak a műtrágyakirály, hanem az egész iparág helyzetét megnehezíti az új szabályokhoz való alkalmazkodás.

Tízmilliárdos pofonok elől térne ki Bige László

Továbbra is lóg a levegőben a Nitrogénművekre kiszabott több mint 11 milliárd forintos GVH-bírság, miközben a Bige László nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó cégcsoport most az ennél is nagyobb, 12-14 milliárd forintra becsült szén-dioxid kvóta adót kerülné meg egy új beruházással.Ha kíváncsi a részletekre

Éves szinten több mint harmadával csökkent a műtrágyák átlagos ára 2023-ban, derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összefoglalójából. Ennek ellenére a gazdálkodók közel húsz százalékkal kevesebbet vásároltak a tavalyi évben, mint 2022-ben – írja az Agroinform. A KSH számításai szerint

tavaly átlagosan 36,5 százalékkal voltak alacsonyabbak műtrágyaárak, mint 2022-ben.

A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele pedig 40,6 százalékkal, 226,7 milliárd forintra esett.

2022-ben a tíz legnagyobb műtrágya-forgalmazó vállalat a teljes műtrágyamennyiség 82 százalékát értékesítette közvetlenül a mezőgazdasági termelőknek, míg tavaly már a 85 százalékát. A műtrágya-forgalmazók 2023-ban 1,08 millió tonna salakanyagot értékesítettek közvetlenül a gazdálkodóknak, ami 18,8 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. 

Változott a negyedévek közötti megoszlás

A 2013–2022-es évek átlaghoz képest 2023-ban 36 százalékkal kevesebb műtrágyát adtak el a végfelhasználóknak, elsősorban a kálium- és az összetett műtrágyák forgalma csökkent, egyaránt 45 százalékkal. 

A megelőző két évhez képest átalakult a műtrágya iránti kereslet negyedévek közötti megoszlása: negyedik negyedévi mennyiség 2 százalékponttal alacsonyabb volt, mint a harmadik, míg a korábbi két évben forgalom szempontjából viszont az utolsó negyedév volt az erősebb.

2023-ban a termelők a teljes műtrágyamennyiség 33 százalékát továbbra is az első negyedévben szerezték be, míg a nitrogénműtrágyák 63 százalékát az év első részében értékesítették. Viszont az egyszerű kálium- és az összetett műtrágyák iránti kereslet a harmadik negyedévben volt a legerősebb.