A szófiai kormány közölte: jóváhagyta, hogy a Total Energies eladja a Khan Asparuh földgázmező 51,14 százalékos tulajdonrészét az OMV Offshore Bulgaria GmbH-nak. A bolgár kormány egyúttal meghosszabbította a gázmezőre kiadott kutatási engedélyt.

A tranzakció révén, amelynek az értékét nem hozták nyilvánosságra, az OMV Offshore Bulgaria - amely a legnagyobb romániai energetikai vállalatnak, az OMV Petromnak a leányvállalata - lett a fekete-tengeri gázmező kizárólagos tulajdonosa.

Az OMV Offshore Bulgaria és a francia TotalEnergies 2012-ben kapott koncessziót a Khan Asparuh feltárására. A kutatási engedély idén lejárna, de a bolgár kormány 23 hónappal meghosszabbította.

A szakértők 221 milliárd köbméterre becsülik a Khan Asparuh földgázvagyonát. Ez több mint duplája a mostanáig feltárt legnagyobb fekete-tengeri román földgázmező, a Neptun Deep készletének. Yves Le Stunff, a Total Energies EP Bulgaria vezérigazgatója 2023 nyarán úgy nyilatkozott, hogy évi 13 milliárd köbméternyit lehet majd kitermelni belőle.

Hatalmas befektetést jelentett be Szijjártó Péter, teljesen új korszak kezdődhet

Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bakuban. A tárcavezető az azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nap folyamán történelmi megállapodást írtak alá, amelynek nyomán Magyarország a világ energiapiacán új, az eddiginél sokkal magasabb szintre lép.