Egy friss tanulmány szerint a több évtizedes autóközpontú politika miatt a világ számos városában hiányzik a gyalogosbarát utcák bősége.

A CNN beszámolója szerint a „The ABC of Mobility” elnevezésű tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy minél nagyobb és gazdagabb egy város, annál kevésbé valószínű, hogy könnyen járható gyalogosan, azonban szerencsére vannak kivételek.

A tanulmányban vizsgált 794 város közül Quelimane mozambiki kikötővárosa emelkedett ki, mint egy kifejezetten gyalogosbarát úticél.

Európában a holland Utrecht fákkal szegélyezett csatornái és Hága monumentális pompája viszi a prímet, emellett pedig a spanyol Bilbao kikötővárosa és a római romokkal, valamint gótikus katedrálisokkal büszkélkedő León kínálnak kellemes kikapcsolódást.

Akiket pedig inkább a hegyvidéki települések hoznak lázba, azoknak a tanulmány szerint érdemes meglátogatnia az Alpokban az olasz Bolzanót vagy az osztrák Innsbruckot.

Nem lehet már sörözni a spanyol strandokon

Vége a buliturizmusnak Mallorcán és Ibizán, ahol a Baleár-szigetek kormánya úgy döntött, hogy drasztikusan visszafogja a nyilvános alkoholfogyasztást. Akár csak egy doboz sör az utcán vagy a strandon 1500 euróba is fájhat.