Az október 7-én tartott Nova zenei fesztiválról elrabolt túszok beszámolója szerint az iszlamista terroristák arra kényszerítették őket, hogy a Koránt olvassák, és az  iszlám szabályait tanulják a fogságban.

Gázai övezet középső részén fekvő Nuszeirat menekülttábor legforgalmasabb részén, a piac közelében, két, egymástól mintegy kétszáz méterre található lakásban tartották őket, melyeket az izraeli túszmentő kommandósok szombaton 11 órakor, egy időben rohantak meg.

Az egyik, első emeleti lakásban egyedül őrizték a női túszt, Noa Argamanit, egy másik, harmadik emeleti otthonban pedig három férfi túsz felett őrködtek: a 21 éves Almog Meir Zsan, a 27 éves Andrej Kozlov és a 40 éves Slomi Zív felett. Ebben a házban heves tűzharc tört ki, melyben súlyosan megsebesült, és kórházba szállítása után életét vesztette a kommandósokat vezető Arnon Zamúra.

A három férfit kiszabadító jármű elakadt a menekülttábor sikátoraiban, az alagutakból előjött, és páncéltörő rakétákkal felszerelt iszlamista fegyveresek tucatjai támadtak az izraeli túszmentőkre. A légierő jelentős tűzerő bevetésével tartotta távol őket a járműtől, s ekkor palesztin források szerint több mint kilencven palesztin vesztette életét.

A 25 éves Noa Argamani elmondta, hogy korábban két másik tússzal együtt őrizték egy lakásban, s társait egy becsapódó izraeli rakéta megölte. A rabság nyolc hónapját több gázai lakásban, és nem az alagutakban töltötte, s nagyon ritkán engedték, hogy zuhanyozzon. Olykor arab nőnek öltöztetve kimehetett az utcára levegőzni.

Kevés az esély az izraeli és a Hamász vezetők elfogatására

Bár kétségkívül nem volt még ilyen horderejű ügy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt, ám az izraeli és a Hamász vezetők elleni elfogatóparancs érvényre juttatásának kevés az esélye – mondta el az Economxnak a büntetőjogász. Bővebben>>>

Andrej Kozlov két éve vándorolt be Izraelbe Oroszországból, s szülei továbbra is ott élnek. A Nova fesztiválon fegyver nélküli biztonsági őrként dolgozott. A fogság nyolc hónapjában társai segítségével jelentősen növelte héber nyelvtudását.

A három kiszabadított férfi elmondta, hogy rabságuk utóbbi hónapjaiban, ezen a helyen egy gázai család vigyázott rájuk fizetségért, miközben a Hamász fegyveresei is őrizték az otthont, ahol laktak. Ételt kielégítő módon adtak nekik, de csak hetente egyszer zuhanyozhattak.

Kimentésük után a tengerparton, az amerikai, humanitárius segélyek szállítására felépített móló közelében, a rájuk várakozó helikopterekkel szállították a Tel-Aviv melletti Siba kórházba az izraeli túszokat.

Az izraeli hadsereg szombati hadműveletében az övezetet ellenőrző Hamász médiahivatala szerint több mint 200-an haltak meg, mintegy 400-an pedig megsebesültek.