Újra kell tervezni a magyar költségvetést az eddig vártnál jóval lassabb és gyengébb külső gazdasági környezet miatt − jelentette be a magyar miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján. Közölte, már össze is hívta mára a kormányt a költségvetés makropályájának felülvizsgálatára. Orbán szerint a növekedési előrejelzést kell lerontani, ám ezzel Magyarország helyzete nem lett gyengébb, mindössze egy nehezebb évet kell túlélni. A miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva közölte, "politikai ösztöne azt súgja neki", hogy a jövő év első felében nagyon nehéz lesz az uniós országok piaci finanszírozását biztosítani, és ez a gazdasági növekedési kilátások romlásához vezet. Orbán szerint azonban a külső körülmények romlása a közvetlen, jövő évi terveket érinti csak, és 2013-tól − a német növekedés függvényében − újra beindulhat a magyar gazdaság.

Ha a költségvetés minden tartalékát feléli a kormány és a GDP stagnálna, akkor a 2,5 százalékos GDP-arányos deficit ugyan nem, de a három százalék körüli szint még tartható lenne − véli Samu János, a Concorde közgazdásza. Ugyanakkor ez azt jelentené, hogy semmilyen mozgástere nem maradna a kormánynak, miközben a recesszió valószínűsége fokozatosan növekszik. A mozgástér legalább egy 100 milliárdos plusztartalékot igényelne, de egy efölötti, 100-200 milliárd forintnyi további megtakarítás is szükséges lenne ahhoz, hogy egy visszaesést követően is tartsa magát Magyarország a vállalt hiánycélhoz.

Orbán meglehetősen pesszimistán beszélt Brüsszelben, elképzelhető, hogy a makropályát tényleg recessziós forgatókönyvre állítanák át − vetette fel Oszlay András, a Takarékbank elemzője, aki jelenleg elég pesszimista abban, hogy a költségvetés és makropálya mellett ténylegesen elérhető lenne a várt 2,5 százalékos deficit. Ha a kormány tényleg teljesíteni akarja a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt, ahhoz 100-200 milliárdot valahonnan szereznie kell.

A bevételi oldal eleve súlyosan terhelt, és úgy tűnik, nincs már érdemi mozgástér − bár sok meglepetés volt már kormányzati oldalon az utóbbi időben −, ellenben a kiadási oldalon még elképzelhető, hogy vannak tartalékok. Ez azonban szintén érzékeny terep − tette hozzá Oszlay. Az egészségügy és az oktatás biztosan olyan sorok, amelyek további lefaragása a hosszú távú jövőt ásná alá.

A Nomura londoni elemzője szerint is egyértelműen megszorításokat vonnak magukkal az Orbán által beharangozott átalakítások, mivel a kormány a bevételi oldalt már nem fogja tudni bővíteni a költségvetésben − írja a portfolio.hu. A Nomura a korábbi 1,5 százalékról 0,9 százalékra csökkentette a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát. A kormány eddigi bevételnövelő intézkedései az elemző szerint kidolgozatlanoknak, sietősen elfogadottaknak és hitelteleneknek bizonyultak, és ez vélhetően jövőre sem lesz másképp.

Most már szigorú megállapodásba is belemenne a kormány

A magyar kormány a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval 10-15 milliárd eurós hitelcsomagról próbál a 2012. januári tárgyalásokon megegyezni. A céljuk, hogy nem túl szoros határidőkkel kapják meg a hitelt, de elemzők szerint akár szigorúbb feltételeket is vállalnának − írja a Reuters. Magyarországnak jövőre 4,7 milliárd euró külső adósságot kell törlesztenie. Az IMF-fel és az EU-val az első informális megbeszéléseket december 13. és 16. között folytatja Magyarország. A banki elemzők szerint Budapest arra törekszik, hogy az elővigyázatossági és likviditási keretből részesüljön, ami kevesebb gazdaságpolitikai megkötéssel járna, de a kormánytagok bejelentése alapján "az sem lenne tragédia", ha elővigyázatossági készenléti hitelkeret-megállapodást kötnének, vállalva a szigorú közpolitikai elvárásokat és a rendszeres ellenőrzéseket. Orbán Viktor pénteken Brüsszelben azt mondta, az IMF-fel és az EU-val kötött hitelszerződés csak biztonsági hálóként szolgál.