Mint írják, 2002 óta nem fordult elő hazai eredetű kanyarómegbetegedés, az elmúlt 21 évben pedig összesen 81 behurcolt fertőzéssel összefüggő esetet jelentettek.

Hozzátették, hogy a WHO európai régiójában 2022-ig Magyarország is igazolta, hogy nem fordult elő a kanyaró járványos terjedése legalább 36 hónapig, vagyis nem indult el országos eredetű járvány a behurcolt esetek miatt, a betegség Magyarországon „elimináltnak tekinthető.”

Kiemelték, hogy a betegséggel szemben csak tüneti kezelés áll rendelkezésre, így a leghatékonyabban a két dózisból álló, kombinált MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola) védőoltással lehet védekezni ellene, melyet szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyerek megkap, az átoltottság egy-egy korosztályban 98 százalékos.

A közlemény kifejti, hogy a kanyaró egy rendkívül ragályos fertőző megbetegedés, amely már a kiütések megjelenése előtt és azok eltűnése után is fertőzőképes.

Riasztó gyorsan terjed a kanyaró a szomszédban

Országos járványhelyzetet hirdetett a román egészségügyi minisztérium, a kanyarós betegek száma kétezer körül van, 29 megyéből jelentettek megbetegedéseket. Minden negyedik beteg kórházi ápolásra szorul, ezerből egy eset pedig halálos kimenetelű.