Ledes technológiával újítják fel az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság barlangjainak világítását, a Baradla-barlang aggteleki, Vörös-tó és Jósvafő közötti, a Vass Imre-barlang és a Rákóczi-barlang kivilágított szakaszát. A beruházás 4 hektár területet, 3730 méter barlangjáratot érint, összesen 771 hagyományos lámpatestet cseréltek ledes világítótestekre. A felhasznált technológia teljes egészében magyar fejlesztés és gyártás eredménye, a Mezei-Vill Kft. és a Revolution Technologies Zrt. terméke, a barlangban a világítástechnikai szakértői munkálatokat a QL Fénycentrum végezte.

A ledes fényforrások nagyjából 70 százalék energia­megtakarítást tesznek lehetővé a hagyományos megvilágításhoz képest, ezzel az áramfelhasználás mellett a villamosenergia-termelés közben keletkező széndioxid-kibocsátást csökkentve, illetve környezetvédelmi szempontból kiemelt cél volt a barlangi élővilágának és képződményeinek védelme is − mondta a Napi Gazdaságnak Tiszovszky Zsolt, a Mezei-Vill termékfejlesztési vezetője. A hagyományos lámpatestek hatására ugyanis − azok magas hő- és UV-kibocsátása miatt − egy úgynevezett lámpaflóra alakul ki a megvilágított cseppkőrészeken, ami károsítja azokat. A ledes technológia nem bocsát ki UV-sugárzást, illetve nem ad le hőt közvetlenül a megvilágított területre, miközben a megvilágítás szintje megegyezik az eredetivel, esetenként magasabb is annál − tette hozzá Tiszovszky. A speciális barlangi körülményekre fejlesztett Hood reflektorcsalád víz alatt is működik, a felhasznált speciális − szintén magyar fejlesztésű − festékek pedig ellenállnak a barlangi levegőben található agresszív anyagok korrodáló hatásának is.

Tiszovszky szerint az úgynevezett emitálóchipen kívül a technológia teljes egészében itthoni kutatás-fejlesztés eredménye, így a "tanítható" elektronika, a hűtési és az optikai rendszer is. A Mezei-Vill uniós támogatásból fejlesztette ki speciális ledes lámpatestjeit, a szintén közösségi forrásokból megvalósuló barlangfelújítás ennek egyfajta pilotprojektjének tekinthető. A társaság berettyóújfalui gyárüzeme a jövő év elején kezdi meg működését, itt műszakonként 15−25 ezer lámpatest készülhet majd.