Először 2021. augusztusában a VI. kerületben jelentek meg azok a közlekedési táblák, amelyek a kizárólagos lakossági parkolás lehetőségére hívják fel a figyelmet. A táblák utáni helyeken este 18 óra és reggel 7 között csak a kerületi parkolási engedéllyel rendelkezők várakozhatnak autójukkal. A helyek azonban ránézésre nem egyformák – derült ki a Vezess számára, miután több fővárosi kerületet is felkeresett. A kerületekben fotózott KRESZ táblák mindenütt ugyanazok, felfestések viszont nem.

  • Terézvárosban a 6200 parkolónak nagyjából a 30 százaléka, azaz kb. 1900 parkoló lesz kizárólagos lakossági, melyeket folyamatosan alakítanak ki, most tavasszal elkészül a teljes kerületben.
  • A XIII. kerületben jelenleg 1905 ilyen parkolóhely van, mely az újlipótvárosi parkolóhelyek 30 százalékát jelenti, ez így az összes kerületi parkolóhely 6,8 százaléka.
  • Kétezernél is több hasonló hely van Erzsébetvárosban.

Az esti káosz megszüntetése a cél.

Az ország autósainak nagy többsége nem tudja milyen az, amikor hazaér és nemhogy a háza előtt, de még a közeli utcákban sem tudja letenni az autóját. Ezt az áldatlan helyzetet próbálják megszüntetni az önkormányzatok. Kerületek vezetése szerint egyértelműen pozitív a lakók visszajelzése. A büntetések azonban nem egységesek,

  • A VI. kerületben a közterület-felügyelők ellenőriznek, a büntetési tétel 13 ezer forint és lehet kerékbilincs, valamint elszállítás is.”
  • A VII. kerületben nem csak a rendészek, de a parkolóőrök is ellenőriznek. A szabálysértő gépjárművekre kerékbilincset helyeznek fel a közterület-felügyelők, amelynek eltávolítási költsége 11 500 forint, továbbá az elkövetővel szemben figyelmeztetést / helyszíni bírságot / feljelentést alkalmaznak.

Puszi és pá: egy viszonylag új parkolóhely hivatalos neve

Az angolszász Kiss+Ride táblanévből származik, és ha nem is ezerszámra, de szintén egyre több kerület próbálkozik vele. Az iskolák, óvodák és bölcsődék előtt kijelölt parkolóhelyek lényege, hogy ezeken egy meghatározott rövid ideig – jellemzően pár percig állhatnak meg a szülők, amíg beviszik a gyereket az intézménybe, vagy éppen csak addig, amíg kiszáll onnan a diák.

Matricáért Garázs – menj a föld alá.

A főváros belső részeit iránytó önkormányzatok a felszíni, kizárólagos parkolóhelyek kijelölése mellett különféle magáncégek mélygarázsaiban is biztosítanak helyeket a kerület lakosainak. Budapesten a Matricáért Garázs nevű akcióval azt akarják elérni, hogy az a helyi lakos, aki lemond a felszíni, kedvezményes parkolás lehetőségéről, annak anyagilag megtámogatja valamely cég, bevásárlóközpont, szálloda stb. mélygarázsában a parkolást az önkormányzat.

A VI. kerületben immár 10 különféle helyen él ez a lehetőség