Kétórás figyelmeztető sztrájkkal csatlakoznakszakképzésben dolgozó tanárok is a pedagógusok szakszervezetei által január 31-re szervezett országos sztrájkhoz. Az érdekvédők január 31-re egyúttal egy szolidaritási akciót is meghirdettek a tanárokkal közösséget vállaló más szférában mozgó szakszervezeteknek, civil szervezeteknek, aktivistáknak – írja az Index.

Arról már az Eduline értesült, hogy a kétórás figyelmeztető sztrájk a szakképzésben jogerős végzés alapján történhet.

Kedden a tanárok, a diákok és a szakszervezetek számos akcióval készülnek, a fővárosban lesz például évértékelő, fáklyás felvonulás, a diákok élőláncokat és országos ülősztrájkot is tartanak.

Egy éve zajlanak országszerte a pedagógus demonstrációk

Napra pontosan egy évvel ezelőtt zajlott az első figyelmeztető sztrájk, amellyel azóta is zajló tiltakozási hullám indult az országban. A két nagy pedagógus-szakszervezet 2022-ben összesen hét központi sztrájknapot hirdetett meg, ugyanakkor a tanárok emellett számos más akcióval, köztük polgári engedetlenséggel, tüntetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket.

A pedagógusok és a követeléseiket támogatók akciói az idei évben is folytatódtak: január elején például tudásmenet indult az oktatásért, majd január 23-tól úgynevezett gördülő munkabeszüntetésbe kezdtek a pedagógusok.

Arra számítunk, hogy a fenyegetések ellenére a keddi zárónapon azok a tanárok is beleállnak a munkabeszüntetésbe, akik eddig nem tették. A köznevelésben dolgozókon túl ma a szakképzésben tanítók is sztrájkolnak

– nyilatkozta a lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja.

A pedagógusok többek között azért sztrájkolnak és tiltakoznak, hogy a kormány emelje végre az alacsony pedagógus béreket, egyúttal csökkentse a tanárok terheit, továbbá vonják vissza a kirúgásukra vonatkozó friss kormányrendeletet.