Az épület múltjához méltó felújítást kapott a létesítmény, ahol megnyílhatott a börtönkiállítás – írja a Magyar Építők, felidézve, hogy 2023. április 3-án kezdődhetett meg a várbörtön felújítása, mára pedig a látogatók is birtokba vehették Veszprém új múzeumát.

Várható volt, hogy a kivitelezés során szembesülünk különböző akadályokkal 

– mondta a kivitelező képviseletében Lemli Ferenc, a Fejér-B.Á.L. Zrt. főmérnöke. Ilyen például a Vár utcai ingatlanoknál általánosnak mondható szennyvíz- és csapadék-vízelvezetéssel kapcsolatos problémák, illetve a földmunkáknál felbukkanó régészeti leletek és azok következményei is.

VIZES, DOHOS FALAK FOGADTÁK A KIVITELEZŐKET, A SZINTEN PEDIG MÁR A FŰTÉS SEM MŰKÖDÖTT, EGYSZERŰEN HASZNÁLHATATLANNÁ VÁLT. 

Korábban néhány zárkát berendeztek börtönmúzeumként, amelyet csak előzetes bejelentés alapján, a Törvényszéken keresztül lehetett látogatni, ám ez a rendszer már csak a Törvényszék szigorú biztonsági szabályai miatt sem volt fenntartható.

Ember a rács mögött

Végül „Ember a rács mögött” címmel nyílt meg a kiállítás, amely a helytörténeti és büntetés végrehajtási témát egyedi módon dolgozza fel. Különleges élmény maga a helyszín, amely a megszokott múzeumi terek helyett a veszprémi vár szikláira épített börtönszint. 

A kiállítási útvonal három, jól elkülöníthető szakaszra bontható:

  • Az első szakasz a Jókai utca 8. szám alatti Ruttner ház. Itt egy látogatóközpontot hoztak létre, ez a shop és jegyértékesítés helyszíne. Egy szabadon álló, kültéri liften keresztül juthatunk innen a várbörtön szintjére, ahol egy acélhídon át léphetünk a kiállítótérbe.
  • A második szakasz maga a kiállítótér. A Törvényszéki épület -3. szintjén lévő régi várbörtönszint, amelynek belső miliőjében fellelhetők az eredeti börtön helyiségei: a hosszú, ablaktalan folyosó, a korabeli vasajtókon át nyíló zárkák a vaskos, 1,5 méter vastag falakon nyitott rácsos ablakokkal. Bár a falfelületek színezése, belsőépítészete szinkronban van a kiállítási tartalom hangulatával, mindez egy korszerű légtechnikával, szabályozott páratartalommal és hőmérséklettel ellátott, felújított tér.
  • Harmadik szakasznak tekinthető a kiállítási útvonal végén, az épület délkeleti oldalán nyitott ajtón keresztül elérhető várfalsétány bejárása. A sétány egyszerű, acél lépcsősor, murvaborítású gyalogos felület, végén egy nyitott vasbeton lépcsőtérrel. Itt haladva még tehetünk egy pillantást a régi várfalra és a városrészre.

Börtöntörténet

Magyarország egyetlen olyan büntetés-végrehajtási intézete a veszprémi várbörtön, amely 

A 17. SZÁZADTÓL EGÉSZEN 2003-IG BÖRTÖNKÉNT MŰKÖDÖTT, ÉS A 2023-AS FELÚJÍTÁS UTÁN IS MEGŐRIZTE EREDETI FALAIT ÉS KARAKTERÉT.

Az Ember a rács mögött című új börtönkiállítás koncepciója a bűnről, a büntetésről és börtönről beszél, veszprémi és általános történeteken keresztül társadalomtörténeti, büntetéstörténeti és kultúrtörténeti aspektusból.