Az eurozónában 2,8 százalékos, két és fél éve nem látott szintű az infláció, az USA-ban 3,2 százalék, a feltörekvő országokban pedig még magasabb, Kínában például 32 hónapos csúcsra ért 5,4 százalékkal. A befektetők keresik a módját, hogyan védekezhetnének a pénzromlás ellen, és egyre inkább felfedezik az inflációhoz kötött kötvényeket - írja a Financial Times Deutschland.

Ezek külföldön általában úgy működnek, hogy a kötvény tulajdonosa egy fix kamatrész mellett inflációs kiegészítést, más néven kamatfelárat kap a kibocsátótól. A kiegészítés növekvő inflációnál nagyobb, csökkenőnél pedig kisebb.

A kibocsátó vállalatok és államok is szívesen bocsátanak ki az utóbbi időben ilyen kötvényeket, és a vevők is sorra megvásárolják ezeket. Inflációkövető amerikai államkötvényeket (TIPS) még az Allianz-csoporthoz tartozó Pimco alapkezelő társaság, a világ legnagyobb kötvényalap-kezelője is tart. Pedig arról is híres, hogy az idén nemhogy eladta összes USA-beli fix kamatozású kötvényeit, de még short (eladási) pozíciókat is kiépített rájuk.

Nagy-Britannia kormánya mostanában bízott meg bankokat azzal, hogy egy 2034-ben lejáró, a szokásosnál sokkal hosszabb futamidejű inflációkövető kötvényt hozzanak forgalomba, de nemrég bocsátott ki egy kétmilliárd fontos összértékű ötéves sorozatot is. Különösen a magánbefektetőkre alapoztak, ők 15 ezer fontig vásárolhattak fejenként, és számukra az infláció felett 0,5 százalékpontot adó kamat adómentes.

A feltörekvő piacok közül Brazíliában például 6,5 százalék körül jár az infláció, és a Morgan Stanley - amely Nyugat-Európában is gyakran bocsát ki hasonló papírokat - a napokban dobta piacra 2007 óta az első, brazil reálban jegyzett inflációs kötvényét mintegy 400 millió reál (247 millió dollár) értékben. A brazil állam áprilisban jóval nagyobb összegért, 9,8 milliárd reálért adott el ilyen terméket. Dél-Afrika 4,4 százalékos inflációjával szintén a szorgalmas kibocsátók közé tartozik - írja a lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!