Egy hír borzolhatja a kedélyeket, az a miniszterelnöki bejelentés, hogy a devizahitesek terheiből a bankoknak is ki kell venniük a részüket - vélekedett Varjú Péter az Erste vezető üzletkötője. Amennyiben szeptemberben esetleg egy olyan megoldást jelentenének be, amelyben a veszteségnek például a felét kell viselje a bank, akkor ez mintegy 70 milliárd forint veszteséget jelent a szektornak a már most is fizetett adón felül.

Emellett a svájci frank a nagy gyengülési periódusa után ma ismét erősödni kezdett, igaz ez egyelőre nem jelentős, de a gyengülési folyamat megakadása óvatosabbá tette a befektetőket. Igaz, az OTP nem is emelkedett a svájci frank elmúlt hetekben bemutatott gyengüléséhez mérten - tette hozzá az üzletkötő.

Nem jó jel, hogy a részvénypiaci emelkedésben nem akar forgalom lenni. Ennek alapján jogos, hogy a félelem kezd bekúszni a piacokra, és ezen belül az Orbán-nyilatkozat miatt az OTP alulteljesít. Meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy a bankszektor nem teljesít jól mostanában Amerikában és Nyugat-Európában sem.

Varjú szerint azonban nem valószínű, hogy pénzben kell kifizetniük a bankoknak a devizaárfolyam-különbözetet, valószínűleg az eddigiekhez hasonló megoldások születhetnek, így például futamidőhosszabbítással csökkenthetik a törlesztőrészleteket.

A devizahitelesek terheinek megosztása azon túl, hogy egyelőre nem több retorikai kinyilatkoztatásnál jogosan rémisztette meg a befektetőket - mondta Nyári Zsolt a KBC Securities üzletkötője. Láttuk, hogy a kétharmados többség birtokában a válságadók egyik pillanatról a másikra meg tudnak jelenni és a válsághelyzet miatt az érintettek ezeket "be is nyelik".
Most, hogy látják a piaci szereplők, hogy egy újabb ilyen próbálkozásra tett utalást a miniszterelnök, egyértelmű az üzenet: ha a banszektor részvényeiből kell választani akkor ne olyat, amelyik Magyarországon érintett. Például sokkal inkább vesznek ilyen esetben lengyel bankpapírt, amelyeknek nincsen magyar kitettsége.

A másik része, hogy a svájci frank erodálja az OTP árfolyamát. Ugyan a két árfolyam (OTP részvény és CHF/HUF) között időben van egy kis eltolódás, de az, hogy nem sikerült tovább gyengülnie a franknak az mindenképp intő jel. A jelenlegi környezetben a forint az euróval szemben akár komolyabban is tud gyengülni (még akkor is, ha az alapkezelők többsége ennek az ellenkezőjét várja). A svájci frank viszont a jelek szerint nem tud tovább gyengülni, így  előbb-utóbb 10-20 forintos mozgás könnyedén összejöhet. És a 230 helyett egy 245-ös frankérfolyam az egész magyar bankszektornak és a OTP-nek is fájdalmas lehet.

Az OTP részvényét technikailag nézve elmondható, hogy tegnap klasszikus fordulós alakzatot mutatott a papír: a csúcson nyitott, majd egész napos esés után lent zárt. Ezek után ma is eséssel folytatja. Ebből van esély a korábbi mélypontok elesésére, de minimum tesztelésére - mondta Nyári. Ezek az okok így együtt pont elégségesek ahhoz, hogy egy profi befektető átmenetileg mellőzze az OTP részvényeit.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!