Hirtelen megváltoztatta eddigi álláspontját a 150 milliárd dollárnyi vagyont kezelő befektetési tanácsadó cég, a GMO vezető stratégája, Jeremy Grantham. Míg korábban azt javasolta ügyfeleinek, októberig tartsák meg meglévő vételi pozícióikat a kockázatosabb eszközökből, most azonnali eladást javasol.

A befektetési környezet egyszerűen túl kockázatossá vált ahhoz, hogy a prudens befektetők ne úgy ítéljék meg, csökkenteni kell a kitettséget. Ez jelentheti a készpénzállomány növelését és a részvénybefektetések kizárólag megbízható fejlett piaci és feltörekvő piaci vállalatok részvényeire való szűkítését.

Grantham elismeri, elképzelhető, hogy túl korai figyelmeztetése, s emlékeztet, volt már rá példa, hogy hónapokkal, sőt évekkel korábban javasolta a kockázatok csökkentését a befektetők számára, mielőtt bekövetkezett volna a tényleges piaci fordulat. Így akik rá hallgattak, kimaradhattak a rally utolsó, kedvező hozamokkal kecsegtető szakaszából.

Persze, a piacban még lehetnek tartalékok. Az S&P 500-as index elmehet októberig 1500 pontig is, én személy szerint kételkedem ebben - mondta a stratéga. Belépni, vagy kilépni a piacról érték alapú befektetőként néha költséges időzítési hiba lehet. Grantham például már 1986-ban a japán gazdaság ellen tett, három évvel a piac tetőzése előtt. A technológiai részvényeket már két és fél évvel a lufi 2000 tavaszi kidurranása előtt eladta a portfóliókból, s s a lakáspiaci buborék miatt már 2006-ban eladta a szektor részvényeit, két évvel a 2008-as összeomlás előtt.

Grantham szerint elképzelhető, hogy megint túl korán lép, de nem tud jó szívvel tovább úszni az árral. Az elnöki ciklusokban kedvező részvénypiaci hozamok jelentős részét már teljesítették az amerikai tőzsdék, mint ahogy tavaly októberben adott 1400 pontos S&P 500-as jóslatának nagy része is bejött. Ugyanakkor májasban a tőzsdék számára az év statisztikailag kedvezőtlenebb szakaszába léptünk - figyelmeztet.

De nem csak a tavaly nyár óta bemutatott masszív emelkedés miatt aggódik, hanem a nyersanyagárak emelkedése miatt is, amely nemcsak a vállalati profitokat helyezheti nyomás alá, hanem a kamatemelési hullámot is elindíthatja az Egyesült Államokban az inflációs fenyegetés miatt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!