Az olaj határidős ára minden eddigi rekordot megdöntve 14 százalékkal 140 dollárra emelkedett 2016 decemberi szállításra a New York-i árutőzsdén, mivel a kitermelés növekedésének üteme képtelen lépést tartani a bővülő kereslettel. Ennek hátterében többek között az áll, hogy - amint arról a múlt héten beszámoltunk - a Goldman Sachs szerint az olaj ára már 2008 második felében elérheti a hordónkénti 141 dolláros átlagárat. Szerdán egyébként a kőolaj ára 2008 júliusi szállítással 130,47 dollárra nőtt, ami a duplája az egy évvel ezelőtti árfolyamnak. A legnagyobb olajcégek, mint az Exxon Mobil, a Royal Dutch Shell, a BP, a Chevron, a Total és a ConocoPhillips rekordnagyságú összeget, összesen 98,7 milliárd dollárt költenek az idén kutatás és kitermelés üzletágban, ami a nyolc évvel ezelőtti mennyiség négyszerese. A nem OPEC-országokból származó újabb kitermelés-növekmény azonban csak az igények bővülésének maximum egyötödét lesz képes kiegyenlíteni az elkövetkező négy évben. A 2016-os 141 dolláros olajár azonban nem is tűnik annyira pesszimistának, ha figyelembe vesszük, hogy a UBS előrejelzése szerint 2015-ben már 200 dollárt kell adni egyetlen hordó Brent nyersolajért. A Goldman elemzése május elején azt írta jelentésében, hogy a 150-200 dollár közötti hordónkénti olajár realitásnak tűnik a következő 12-24 hónapon belül. Egy milliárdos kockázati tőketársaság vezetője szerint már 2008-ban szembesülhetünk a 150 dolláros olajárral az utánpótlás szűkössége miatt. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint a kőolaj-felhasználás mértéke az idén 4,9 százalékkal növekszik Kínában és a Közel-Keleten, míg csökkenni fog Észak-Amerikában és Európában. A UBS elemzése előrejelzése szerint a növekvő árakra az amerikai piac a szokásos módon reagált: a kereslet várhatóan 1,1 százalékkal esik vissza az idén, és 2009-ben sem lépi túl a 2004-es szintet. Ugyanakkor Kína és más fejlődő országokból érkező keresletnövekedés ezt bőségesen ellensúlyozza. A UBS szerint mivel azonban kitermelés növekedése nem tart lépést a folyamatosan növekvő kereslettel, ezért az árak növekedni fognak. Bár Szaúd-Arábia a múlt héten úgy döntött, hogy júniusban egyoldalúan növeli a kitermelési mennyiséget, az árak nem feltétlenül csökkennek, hiszen azok nem az utánpótlás hiánya, hanem a spekuláció miatt növekednek - közölte a líbiai állami olajtársaság elnöke és az iraki olajminiszter.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!