Sok kisebb külföldi, illetve magyar alap szórhatta ki részvényeit szerdán, ez okozhatta azt, hogy még az olyan defenzív papírok is, mint a Magyar Telekom, közel 10 százalékot estek egyetlen nap alatt - mondta el a Napinak Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Vélhetően a 2000 forint alatti OTP-ár verhette ki a biztosítékot sokaknál, ami újabb eladási hullámot indított el, és még korántsem biztos, hogy ezzel vége az árak esésének. Hasonló véleményen van Fazekas Péter, a Buda-Cash elemzője is, aki szerint a magyar tőzsdét elsősorban az eladói nyomás alá kerülő OTP sújtotta. A bankrészvény vesszőfutását pedig vélhetően az az elemzés okozta, amelyben a Moody's rendkívül rossznak ítélte a régiós bankok helyzetét - tette hozzá Fazekas. Elemzők szerint elképzelhető, hogy stoploss-megbízások tömeges aktivizálódása is szerepet játszott a drámai zuhanásban.

Dobár Péter, a CIB elemzője szerint a magyar tőzsde elmúlt napokban mutatott teljesítménye követte a régiós piacokét. A BÉT ugyanis önálló életre hosszabb távon képtelen, a BUX sorsa így - ahogyan több indexé is - leginkább attól függ majd, hogy meddig tart ki az amerikai S&P-500 index tavaly novemberi, 745-ös mélypontja. Ezt a határt ugyanis nagyon komolyan veszik, és amennyiben átszakad, újabb pánik jöhet, elindítva a harmadik eladási hullámot szerte a világon.
Blahó Levente szerint éppen ezért nem szabad egyelőre részvényeket venni, hiszen nagyon volatilis napok jöhetnek. A nagy emelkedés azonban még szinte biztosan várat magára, a külföldiek ugyanis kivonták a régióból a forrásaikat, hogy hazavihessék a tőkéjüket, hiszen ott is bajok vannak. Márpedig amíg "otthon" nem rendeződnek a gondjaik, nem fognak visszatérni más piacokra, ami erősen korlátozza az emelkedés lehetőségét. A magyar befektetők ugyanis saját tőkéjükkel nem tudják a korábbi árfolyamokat elérni - mondja Blahó.

A Raiffeisen elemzője arra is felhívja a figyelmet, hogy miután elsőként Amerika dőlt be, valószínűleg ez az ország fog először kimászni a válságból. Erre azonban még várni kell, hiszen jelenleg nincsenek meg a részletes és világos válságkezelési tervek. Ezek alapján lehetne ugyanis csak eldönteni, hogy mely szektorok, illetve vállalatok lehetnek sikeresek az elkövetkező években.

Dobár szerint elméletileg van még esély arra, hogy a jelenlegi szintekről jöjjön egy felpattanás, mivel hírek szerint igen nagy mennyiségű pénz áll likvid alapokban, a helyzet javulását várva. Az elmúlt napokban azonban leginkább rossz híreket lehetett hallani - például a régiós országok egyre súlyosbodó helyzetéről -, pozitív globális folyamatoknak pedig még a körvonalai sem látszanak. Így a tartós részvénypiaci rally esélye továbbra is csekély. Az irány egyértelműen meghatározott Fazekas szerint is: bár jöhet egy-egy emelkedő nap, amíg jó hírek nem lesznek, nem valószínű trendforduló - ért egyet kollégáival a Buda-Cash elemzője is. A befektetők komolyan aggódnak ugyanis amiatt, hogy újabb veszteségleírási hullám indulhat el az amerikai bankoknál, amit arra alapoznak, hogy tovább esnek a lakásárak a tengerentúlon, így a kölcsönt felvevők ismét tömegesen kerülhetnek bajba a hitelfedezettel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!