Az előző év azonos időszakához képest tovább emelkedő árbevételről számolt be a Danubius a hétfőn piaczárást követően közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésében - írja a portfolio.hu. A társaság bevételei forintban kifejezve 3,8 százalékkal, 16,6 milliárd forintra nőttek, míg az eurós árbevétel (a szobaárakat euróban határozza meg a cég) 1 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy az átlagos euró-forint keresztárfolyam a harmadik negyedév során magasabb volt az egy évvel ezelőttinél. A társaság csak összevont, az első három negyedévre vonatkozó foglaltsági adatokat tesz közzé, ezek szerint a csoport szintű foglaltság 66,8 százalékra emelkedett a 2013. első kilenchavi 66,1 százalékról.

A régiós piacok egytől egyig növekvő árbevételről számoltak be: a magyar operációban 1, a csehben 6, a szlovákban 8, míg a román egységnél 12 százalékkal híztak a bevételek forintban, melyek rendre 9 milliárd, 3 milliárd, 3,6 milliárd és 1 milliárd forintra rúgtak.

A fajsúlyos üzletágak kivétel nélkül jól teljesítettek: a szobaárbevétel 4,2, a vendéglátásból érkező bevételek 2,2, míg a gyógyászati bevételek 9,3 százalékkal nőttek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A működési költségsorokon a személyi jellegű ráfordítás és az elszámolt értékcsökkenés rendre 4,7 és 4 százalékkal nőtt, míg a szintén jelentős tételnek számító anyagjellegű ráfordítások kevesebb mint 1 százalékkal emelkedtek. Az üzemi eredmény így nem sokkal 4 milliárd forintra bővült, ami bázishoz képest 7,9 százalékos emelkedést jelent. EBITDA soron pedig 6,9 százalékkal 5,3 milliárd forintra növekvő eredményről számolt be a Danubius. A 12 havi gördülő EBITDA ezzel ismét új csúcsra emelkedett.

A pénzügyi soron a veszteség 21,2 százalékkal 312 millió forintra esett, ezzel az adózás előtti eredmény 11,4 százalékkal, az adózott eredmény pedig 11,7 százalékkal rendre 3,7 és 3,5 milliárd forintra emelkedett, utóbbi így 2009. második negyedéve óta nem látott szinten jár.

A csökkenő nettó hitelállomány és a javuló eredményesség miatt az eladósodottsági mutatók is tovább estek: a nettó hitel/saját tőke 22 százalékra, a nettó hitel/EBITDA pedig 1,9-re esett, előbbi 2001. negyedik negyedévében volt ennyire alacsony, míg utóbbi 2002. első negyedében járt lejjebb.

Hónapok óta húzódik az orosz-ukrán konfliktus, és egyelőre úgy tűnik, nem sikerül megoldani. A helyzet eszkalálódása érzékenyen érintheti a Danubius csoportot, különösen a cseh operációt, ahol a vendégbevétel több mint 50 százaléka Oroszországból és Ukrajnából származik, de a magyar és a szlovák gyógyszállodákban is jelentős arányt (10%) képviselnek az innen érkező vendégek.

A harmadik negyedévben viszonylag jól együttmozgott a Danubius részvényeinek árfolyama az MSCI Európa Hotel szektorindexszel, az ezt követő időszakban azonban kettéváltak útjaik a benchmarkoknak. Míg a Danubius papírjai estek, addig a szektorindex korrigált.

Mivel a szektor 12 havi kilátásaival kapcsolatban nem változott érdemben az elemzők véleménye a harmadik negyedév alatt (az egy részvényre jutó 12 havi előretekintő EPS nem változott érdemben), de a szektorindex értéke majd 7 százalékot esett a július-szeptemberi időszakban, így a 12 havi előretekintő P/E ráta szeptember végére az időszak eleji 19,5-ről 18 közelébe esett, de továbbra is historikus értéke feletti szorzóval forog a szektor.

Bár a szektorra jellemző árazási szintek lejjebb jöttek (ami akár egyeseket vételre sarkallhat), a Danubius piacán a szektorra esetlegesen jellemző vételi erő csak részben éreztetheti hatását, még akkor is, ha folyamatosan javuló eredményekről számol be a vállalat. Ezt részben az indokolhatja, hogy a nagytulajdonos befolyása továbbra is igen jelentős, és a részvények piaca meglehetősen illikvid. Ami viszont továbbra is a Danubius mellett szól, hogy a részvények még mindig mélyen a könyv szerinti értékékük (közel 7000 forint saját részvénnyel korrigálva) alatt forognak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!