Miután Ázsiából és Európából is pozitív gazdasági adatok érkeztek, az USA feldolgozóipari mutatója is jobban alakult a várakozásoknál, ráadásul ezt a kulcs fontosságú pénteki munkanélküliségi számok előtti utolsó munkaerőpiaci mutatóról is el lehetett mondani.

Pénteken az amerikai tőzsdék nem nyitnak ki, így a pénteki hírekre legközelebb hétfőn tudnak reagálni a befektetők a rendes kereskedésben.

Az ISM feldolgozóipari indexe az export oldaláról a legutóbb '80-as években tapasztalt erős számokat mutatta, ami jó jel - idézte a marketwatch.com a Morgan Stanley Smith Barney vezető elemzőjét, Jeff Aplegate-et.

Igaz, a pénteki kormányzati adatok előtt számos befektető inkább a kivárást választotta, azonban az elemzői várakozások több mint két év után ismét a foglalkoztatottak számának emelkedését valószínűsítik.

Csütörtökön az emelkedést a nyersanyag- és energiacégek vezették, miután az olaj jegyzése ismét 85 dollár fölé emelkedett, és a fémpiacon is nőttek az árfolyamok - az arany több mint 1 százalékkal drágult.

Jól teljesíttettek az autógyártók papírjai is - legalább is amelyek forgalmuk megugrásáról számoltak be márciuról - így például a Ford részvénye.

Gyengült ugyanakkor a technológiai szektor zöme, nem teljesen függetlenül a BlackBerry okostelefonokat gyártó Research in Motion vérszegény bevételi számaitól.

Végül a Dow Jones ipari átlaga és az S&P 500 index egyaránt 0,7 százalék körüli, míg a Nasdaq 0,2 százalékos erősödéssel zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!