Egyelőre nem teljesíti a befektetők kifizetési igényeit az amerikai, 785 millió dollárt kezelő Third Avenue Focused Credit Fund, mivel a magas kamatozású vállalati kötvénypiac összeomlása miatt nem tudja a megfelelő ütemben értékesíteni az alap tulajdonában álló eszközöket - írja a Wall Street Journal. A lépés azt jelenti, hogy az ebbe, az elvileg nyílt végű, bármikor visszaváltható alapba befektetett pénzükhöz hosszú ideig, akár hónapig sem juthatnak hozzá befektetőik. A lap szerint ugyan az alap nem tartozik a nagyobbak közé, azonban jól jelzi azokat a nehézségeket, amelyek az elmúlt hónapokban kialakultak az amerikai bóvlikötvények piacán a Fed közelgő kamatemelésének következtében.

David Barse, a Third Avenue Asset Management igazgatója a szerint a lépés megelőző jellegű volt, el szerették volna kerülni ugyanis, hogy az alap portfóliójában lévő kötvények pánikeladással kelljen, túlságosan nyomott árakon eladni.

Bár a hedge fundok körében általános a gyakorlat, hogy a befektetők csak bizonyos időszakokban, jól szabályozott keretek között juthatnak hozzá pénzükhöz, azonban egyáltalán nem jellemző a hagyományos alapkezelői iparágra. Ezek az alapok ugyanis elvileg azt állítják magukról, hogy mindig megfelelő mennyiségű likvid eszköz áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az alapból pénzt kivenni vágyó befektetők igényeit ki tudják elégíteni.

Az alap nehézségei jól mutatják az amerikai, magas hozamú vállalati kötvények piacán kialakult helyzetet. A pénzügyi válság során ezek a kötvények az alacsony hozamkörnyezetben meglehetősen nagy népszerűségre tettek szert, s a cégek is szívesen bocsátottak ki ilyen kötvényeket fejlesztéseik, akvizícióik és részvény visszavásárlásaik finanszírozására. A magas hozamú kötvények állománya az amerikai befektetési alapoknál a Morningstar adatai szerint 2014 júniusában futott a csúcsra, ekkor 305 milliárd dollár volt befektetve az alapok részéről ilyen eszközökbe, ez a 2009-es érték kétszerese.

A befektetők azóta azonban kezdtek elfordulni ettől az eszközosztálytól, s csak novemberben 3,3 milliárd dollárt vontak ki az ilyen típusú alapokból. 2014 közepe óta, amikor a bóvlikötvények és az amerikai állampapírok hozama közötti különbség többéves mélypontra süllyedt szinte folyamatosan emelkedik a spread, leginkább az alacsony olajáraknak köszönhetően, amely sok energetikai cégnél tette kétségessé, hogy képesek lesznek-e visszafizetni adósságaikat. A Morningstar által követett 30, legnagyobb bóvlikötvényekbe fektető alap mindegyike veszteséges volt idén.

A hozamok annak ellenére emelkedtek nagyot, hogy a vállalati csődök aránya nem igazán nőtt eddig. Jelenleg ezen a piacon lehetetlen eladni nagyobb kötvénycsomagot ezen a piacon, annyira rosszak a likviditási körülmények  - állítja Martin Fidson kötvényelemző.

Az amerikai felügyelet, a SEC már korábban figyelmeztette a kevésbé likvid eszközöket is vásárló befektetési alapokkezelőket, hogy készüljenek fel arra a helyzetre is, ha a befektetők tömegesen szeretnék kivenni pénzüket az alapból, s jelenleg pont ennek e megkönnyítése érdekében készül változtatni a vonatkozó szabályozáson. A Third Avenue a hírek szerint nem kért előzetesen SEC engedélyt a kifizetések felfüggesztéséhez. Az alapkezelő szerint ez időigényes folyamat lett volna, s gyorsan kellett lépniük. A SEC közleménye szerint folyamatosan egyeztetnek a céggel. Az érintett alap idén eddig 27 százalékos mínuszban jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!