Minden szabályozott piacra bevezetett értékpapír kibocsátója határidőben közzétette a tavalyi pénzügyi évről készített éves jelentését, derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

A  szabályozott piaci kibocsátóknak – a nyilvános működés okán más gazdasági társaságokhoz képest rájuk szigorúbb tájékoztatási kötelezettségek vonatkoznak – az üzleti évüket követő négy hónapon belül kell közzétenniük éves jelentésüket.

Az adott értékpapír értékét, hozamát, illetve a kibocsátó megítélését közvetlenül vagy közvetve érintő információt szabályozott módon és időben kell publikálni.

Ennek a nem megfelelő teljesítését az MNB a kibocsátók rendszeres tájékoztatási kötelezettsége jelentős megsértésének tekinti. A Nemzeti Bank a kibocsátók rendszeres és rendkívüli közzétételeiket felügyeli.

 A jegybanki felügyelet a figyelmeztetés és felszólítás mellett indokolt esetben bírságot, sőt szükség esetén egyéb intézkedést is alkalmaz – írja az MTI.

Az MNB az éves- és féléves jelentések közzététele kapcsán a felügyelet zéró toleranciát képvisel.

Mindenki megfelelt a követelményeknek

A Nemzeti Bank a folyamatos felügyelési tevékenysége során megállapította:

formailag mindegyik kibocsátó megfelel a tőkepiaci törvény rendszeres tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó előírásoknak.

Így egyetlen értékpapír tőzsdei kereskedésének felfüggesztésére sem volt szükség.

A jegybank a harmadik alkalommal teszi a honlapján közzé a kibocsátók beszámolóihoz kapcsolódó könyvvizsgálói véleményeket.

A legutóbbi jelentésből kiderül, hogy (a tavalyi évvel ellentétben)  idén egyetlen kibocsátó esetében sem maradt el a legfőbb szerv által elfogadott, auditált éves – és szükség esetén konszolidált éves – beszámoló, valamint könyvvizsgálói jelentés(eke)t tartalmazó éves jelentés közzététele. 

Minősített könyvvizsgálói jelentést egyetlen tőzsdei szereplő, az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. esetében kellett kiadni. 

Az összes többi  kibocsátó esetében minősítés nélküli auditori jelentés látott napvilágot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!