Amikor miniszterelnök szájából elhangzott, hogy a rögzített árfolyamon való devizahitel törlesztés lényegében minden lakáshitelesre vonatkozik gyengülni kezdett a forint és a határidős BUX 16 000 pont alá esett. Később azonban 500 pontot emelkedett a decemberi BUX-lejárat és az euró/forint árfolyam is visszatért a 283,50-es szintről 282,80-ra. A svájci frank 235 fölé gyengült, majd 234,40-re csúszott vissza.

Az OTP-vel és az FHB-val továbbra sem lehet kereskedni, a tőzsdétől kapott tájékoztatás szerint egéz napra vonatkozik a felfüggesztés. A befektetők, akik magyar országkitettségüket szeretnék csökkenteni így a többi nagy papírt adják. A Mol 14600 forint (-5,2 százalék), az MTelekom 476 forint (-2,7 százalék), a Richter 32300 forint (-5,4 százalék).

A BUX 3,3 százalékos mínuszban 16482 ponton áll, ez azonban csalóka, mivel az OTP és az FHB a pénteki záróárfolyamon szerepel az indexben, aminél most minden bizonnyal kevesebbet adnának értük a befektetők.

 

A tőzsdei átlagot messze meghaladó mértékben gyengült hétfőn délelőtt a bécsi részvénypiacon a jelentős magyarországi kitettséggel rendelkező Erste Group és a Raiffeisenbank International (RBI) papírja. A bécsi tőzsde ATX mutatója 4 százalékkal gyengült hétfőn délelőtt, az Erste Group részvénye viszont 6,5 százalékot, a RBI részvénye pedig 7,6 százalékot veszített értékéből.
Az APA osztrák hírügynökség a magyarországi devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó javaslatnak tulajdonítja a gyengülést. Az osztrák bankok még nem kommentálták a javaslatot. Az Erste Group 3 milliárd svájci frank értékben helyezett ki frankhitelt Magyarországon. A bankcsoport teljes hitelállománya 134 milliárd euró.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!