Az OTP Bank első negyedéves, 46,2 milliárd forintos nyeresége felülmúlta az elemző várakozások 43,9 milliárdos átlagát. A szakértők közül egyedül CA-IB elemzője találta el az eredményt. Spéder Zoltán elmondta: az akvizíciós menetrend folytatódik, egyre több az új célpont. Ukrajnában két bankot szemelt ki az OTP. Úgy tudjuk, az egyik társaság, a Raiffeisen Ukraine esetében 1-2 héten belül döntés születik (információink szerint a bankra félmilliárd dolláros ajánlatot tett az OTP), és jók a magyar cég esélyei. A másik, magánkézben lévő ukrán banknál erősebb verseny várható, de június végéig ott is eredmény lesz. Oroszországban is ígéretes ügylet van a láthatáron, a kiszemelt célpont egy 1,2 milliárd dollár mérlegfőösszegű, magántulajdonú bank. Szerbiában Kulska Banka áll eladás előtt. Ha ezt sikerül megszerezni, akkor az a stratégia valósulhat meg, amelynek keretében három kisbankból - a Kulskából, a Niska Bankából és a március végén 43 millió dollárért megvásárolt Zepter Bankából - egy közepes méretű hitelintézetet gyúrnak össze. Romániában az OTP Romania erőteljes fejlesztése folyik, az elmúlt negyedévben 9 új bankfiókot nyitottak, ennek megfelelően 600 millió forint veszteséget számoltak el. A román takarékpénztár, a CEC ügyében az OTP korábban beadott szándéknyilatkozata óta nincs új fejlemény: a kormány nem rendelkezik egyértelmű privatizációs menetrenddel. Az első negyedévben OTP Bank összes hitelállományának 0,7 százalékára rúgott a céltartalékképzés, szemben a negyedik negyedévi 0,88 százalékkal. Ez utóbbi magasabb értéket a Transelektro-ügy okozta. Erre még folytatják a tartalékképzést, de Spéder szerint nem valószínű, hogy a következő negyedévekben kedvezőtlen meglepetést tudna okozni a társaság, azaz a banknál le van fedve a kockázat. A külföldi érdekeltségeknél a kockázat növekedése nem egy-egy vállalatnak tudható be, hanem annak, hogy a mérlegfőösszeg növekedése miatt a lakossági hitelezés a kockázatosabb szegmensek felé is egyre inkább kiterjed.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!