A büntetést azt követően szabják ki, hogy az uniós felügyeleti hatóság megállapította, hogy az Apple megsértette a versenyszabályokat, amikor megakadályozta, hogy a rivális zenei szolgáltatások tájékoztassák a felhasználókat arról, hogy az App Store-on kívül olcsóbb alternatívák is léteznek.

Az Apple a Bloomberg megkeresésére egy korábbi nyilatkozatára hivatkozott, amely szerint „az App Store segített abban, hogy a Spotify a vezető zenei streaming szolgáltatássá váljon egész Európában”. 

Az Apple App Store-jával kapcsolatos uniós vizsgálatot a Spotify közel négy évvel ezelőtti panasza indította el, amely szerint a Spotify kénytelen volt megemelni havi előfizetéseinek árát, hogy fedezze az Apple-nek az App Store működési költségeit.

Az uniós tisztviselők és az Apple tavaly júniusban tartott zárt ajtók mögött tartott megbeszélésén a technológiai vállalat közölte a szabályozó hatóságokkal, hogy már foglalkozott a Spotify panaszából eredő esetleges versenyjogi aggályokkal.

Egy másik kérdéses ügyben sikerült megegyezni

Egy másik vizsgálatban az Apple elfogadja az EU által a tap-to-pay technológiájával kapcsolatban indított vizsgálatban tett egyezségi javaslatát.

Már az iPhone is tudja: bárkitől fogadhatunk érintésnélküli fizetést

A Tap to Pay az iPhone-on lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy érintésnélküli fizetéseket fogadjanak közvetlenül a kártyájukkal vagy mobiltárcájukkal.

A bizottság készen áll arra, hogy elfogadja az Apple 10 évre szóló ajánlatát, hogy az iPhone-okban lévő közeli mezőben működő kommunikációs chiphez való hozzáférést a rivális digitális pénztárcák számára is megnyissa, miután egy piaci teszt során nagyrészt pozitív visszajelzéseket kapott – mondták a Bloombergnek névtelenül nyilatkozó érintettek.  

Az Apple megegyezésre irányuló lépése azt követően történt, hogy az EU felügyeleti szerve korábban hivatalos aggályokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a vállalat korlátozta a technológiához való hozzáférést, ami piaci erejével való állítólagos visszaélésnek minősül.

Margrethe Vestager, az EU versenyjogi vezetője szabályozói most digitális piacokról szóló jogszabályok (DMA) végrehajtására készülnek, amelynek célja, hogy megakadályozzák a technológiai cégek által elkövetett versenysértéseket.

A DMA értelmében a legerősebb cégek számára illegális lesz saját szolgáltatásaik előnyben részesítése a riválisokéval szemben.

Megtiltják nekik, hogy a személyes adatokat különböző szolgáltatásaikban egyesítsék, megtiltják, hogy a harmadik fél kereskedőktől gyűjtött adatokat a versenytársakkal szemben felhasználják, és lehetővé kell tenniük a felhasználók számára, hogy a riválisok platformjairól is letölthessenek alkalmazásokat.