Az Apple dollár tízmilliókat keresett az elmúlt évtizedekben az ír kormánnyal kötött illegális adózási megállapodásán. Ez lesz a lényegi tanulsága az Európai Bizottság jelentésének, amelyeket az elmúlt hónapokban lefolytatott vizsgálat alapján készítettek és várhatóan a héten tesznek közzé - jelentette a Financial Times az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Amennyiben a bizottság vizsgálata bírságban végződik, akkor az Apple rekordnagyságú, néhány eurómilliárdos mértékű büntetésre számíthat az FT szerint.

Brüsszel számításai szerint az Apple kevesebb, mint kétszázalékos nyereségadószintet tudott elérni az illegális állami támogatásnak minősülő egyezségnek köszönhetően. Az Apple, amely 1980 óta tevékenykedik Írországban, tagadja, hogy törvénysértést követett volna el. Nem volt szó speciális bánásmódról vagy állami támogatásról - szögezte le Luca Maestri, a cég pénzügyi igazgatója.

Csapás után csapás

Az eljárás híre nem tesz jót a vállalat imázsának, főként azt követően, hogy tavaly az amerikai szenátus meghallgatásán kiderült, hogy évtizedeken át jelentős jövedelmet csoportosított át belső átutalásokkal pusztán azért, hogy olyan országban mutassa ki nyereségét, ahol alacsony adók kellett azután fizetnie. Brüsszel ugyanakkor más cégek jó hírét sem kíméli: a Starbucks ellen egy, a holland, a Fiat pénzügyi ágazata ellen egy, a luxemburgi kormánnyal kötött megállapodás alapján vizsgálódnak.

A brüsszeli eljárás az Apple-lel kapcsolatban 1991-ig nyúlik vissza. Az EU szakértői szerint az amerikai cég akkor kereste meg a dublini kormányt, hogy kiderítsék, miként használhatnák ki az akkoriban életbe lépett, kedvező adóváltozásokat. Az akkor kötött egyezség 2007-ig marad érvényben - a 16 éves időtartam a multik belső elszámolásában alkalmazott transzferárak esetén szokatlanul hosszú idő. Ekkoriban, az iPhone okos telefon első változatának megjelenésekor az Apple forgalma erősen megugrott, ezért a kormány kereste meg a céget, hogy módosítsák a megállapodást.

Az Apple szerint csak azt akarták kideríteni, mekkora lenne az az ésszerű adó, amit Írországban fizetnének. Maestri szerint a cég felelősen, átláthatóan és körültekintően járt el. A vállalat egyébként százmillió dollárt fektetett be a zöld szigeten és egyike a legnagyobb foglalkoztatóknak. A brüsszeli szakértők szerint viszont jól fialtak a befektetések: a cég összesen 137 milliárd dollárt tett zsebre kvázi állami támogatásként két évtized alatt.

Luxus fizu olasz módra

Az olasz hatóságok adóelkerülés vádjával vizsgálatot indítottak Miucca Prada és Patrizio Berelli, a Prada divatcég két vezetőjével szemben. A vádak arra az időszakra vonatkoznak, amikor a vállalat központja Luxemburgban volt. A Prada tavaly tért vissza Olaszországba. A cég elnöke szerint sem a vállalat, sem bármely leánya nem érintett az ügyben. Az olasz hatóságok tavaly a Dolce & Gabbana divatcég névadói ellen indítottak eljárást.