A világnak lépnie kell, hogy Oroszország véget vessen a nukleáris fegyverrel való fenyegetőzésnek” – közölte Volodomir Zelenszkij még pénteken.

Az ukrán elnök szerint "Oroszország nem áll készen arra, hogy nukleáris fegyvert vessen be az ukrajnai háborúban". Hozzátette, hogy erről még beszélni is rendkívül veszélyes - idézi Zelenszkij BBC-nek adott interjúját az Euronews

Zelenszkij közölte, elkezdik felkészíteni a társadalmat, és kommunikálják, miről beszél Putyin. Hozzátette: most kell cselekedni, mivel az orosz fenyegetések az egész bolygóra nézve kockázatosak. Párhuzamként felhozta a zaporizzsjai atomerőmű elfoglalását, melynek környékén harcok folytak, és amit szerinte Putyin el akar venni Ukrajnától. Az ukrán elnökkek  néhány órával azután készült interjú, hogy Joe Biden amerikai elnök azt mondta az orosz fenyegetésről, hogy a nukleáris fegyverek bevetésével fenyegetőző Moszkva közelebb hozta a világot az „armageddonhoz”, mint a hidegháború idején a kubai rakétaválság óta bárki tette volna.

Az ukrán elnök az orosz mozgósításról azt mondta, hogy „a behívott gyerekeket nem szerelik fel gépfegyverrel, rendes katonai ruhát sem kapnak, és csak ágyútölteléknek vetik oda őket. Az életükért kell harcolniuk.” Megjegyezte, hogy Putyin fél a saját népétől, mivel csak a nép tudja megfosztani őt a hatalmától és átruházni a hatalmat másra.