Óriási vihart kavart az orosz iparosok és vállalkozók szövetsége (RSPP) - amelyet a köznyelv csak az oligarchák szakszervezetének nevez - legújabb javaslatával, amely a munkajogi szabályok gyökeres megváltoztatását célozza. A szövetségben az ezzel a kérdéssel foglalkozó bizottságot Mihail Prohorov irányítja, elsősorban neki tulajdonítják a tervezetet. A 45 éves, kétméteres óriás, aki a Forbes listája szerint Oroszország második leggazdagabb embere 13,4 milliárd dollárra becsült vagyonával, nagylelkűen lehetővé tenné, hogy a munkások a 40 órás helyett 60 órás munkahetet dolgozzanak végig, vagyis napi

12 óra lenne a munkaidő. A munkaadók ezzel megszabadulnának az emelt túlóradíjak fizetésétől, ennek az ára az orosz sajtó cikkei szerint csupán a rabszolgaság bevezetése lenne.

A rendkívüli felháborodásra az RSPP úgy reagált, hogy csak a munkások érdekeire voltak tekintettel, mivel ez a változás feleslegessé tenné, hogy az alkalmazottak másodállást vállaljanak, egy helyben ledolgozhatnák a másfél munkaidőt. A Prohorov-bizottságnak azonban nem ez volt az egyetlen javaslata. Azt is szeretnék, ha a munkába állók és a nyugdíjkorhatárt túllépők csak határozott idejű, egy-öt évre szóló szerződéssel dolgozhatnának, s a munkaadók jogot kapnának arra, hogy „gazdasági okokra" hivatkozva egyoldalúan bármikor szerződést bontsanak alkalmazottaikkal, ráadásul a jelenleg általános két hónapos felmondási időt egy hónapra rövidítenék. Az állítólagos cél a termelékenység növelése: ez Oroszországban az amerikainak csupán 17-26 százaléka.

Az általános felháborodás tengerében több jogász és közgazdász is annak a véleményének adott hangot, hogy jóllehet Prohorové a jövő útja, ha óvatosabban is kellett volna lépnie, de az orosz munka törvénykönyve túlságosan is megvédi a munkásokat, rugalmatlanná teszi a munkaerő-piacot. A sajtó ugyanakkor rámutatott arra, hogy a védelem és a merevség kizárólag elméleti - a valóságban az orosz munkaadók azt tehetnek alkalmazottaikkal, amit csak akarnak. Elbocsátással fenyegetve leszállítják a béreket, nem fizetnek túlóradíjakat, és a nyugdíjkorhatár javasolt 65 évre emelése azt jelenti, hogy az orosz élete végéig kénytelen dolgozni - az orosz férfiak átlagosan csak 59 évet élnek.