A csillagok, miután saját magjuk hidrogénkészletét kimerítették és elkezdik a magot körülvevő anyag elégetését, kitágulnak. Ekkor keletkeznek a vörös óriások. A mi Napunk középkorú, becslések szerint még kb. 5 milliárd éve lehet hátra - írja a Massive Science.

Sajnos azonban nem éri meg ennyire hosszú időre tervezni, ugyanis a Nap ahogy öregszik, egyre fényesebbé válik. Ahogy fogy a hidrogén a magban, egyre nagyobb hőmérsékletre van szüksége ahhoz, hogy a következő elemet, a héliumot fuzionálni tudja.

Az erősebb fény nagyobb energiát is jelent, ami úgy felmelegíti majd a Földet, hogy eltűnnek az óceánok, a tengerek és maga az oxigén is.

Nature Geoscience című szaklapban megjelent új kutatás során tudósok modellezni próbálták, hogy mikor szűnhetnek meg az élet feltételei a Földön. Ez nem csak a Naptól függ, hanem a bolygó karbonát-szilikát ciklusától is. Becslésük szerint 1 milliárd évet tölthetünk még a Földön.

A kutatás legfontosabb megállapítása az, hogy ha az emberiség a jövőben lakható bolygót keres majd magának, akkor nem csupán azt kell figyelembe vennie, hogy az adott bolygó napja mikor olvaszt mindent magába, hiszen az oxigén sem áll majd végig rendelkezésre.