Nagyban rontja a romániai kohászat versenyképességét, hogy a kormány semmiféle támogatásban nem részesíti energetikai téren - állítják az ágazat képviselői a Maszol cikke szerint. „Az energia drágulása a nagy fogyasztók versenyképességének drasztikus romlásához vezetett, főleg a nemzetközi piacon, ahol olyan országok cégeivel versenyeznek, melyekben 2-3-szor kevesebbe kerül az energia, mint nálunk” – mondta Petru Ianc, a Romániai Kohászati Szövetség elnöke.

A hazai acélgyártók érdekvédelmi szervezete, az UniRomSider még pesszimistább. Az ágazati szervezet szerint, ha a kormány továbbra nem nyújt érdemi támogatást a cégeknek, akkor rövidesen le kell állítani a termelési kapacitás zömét, aminek az újraindítása nagyon költséges lesz.

A kohászatban és a színesfémkohászatban normális esetben az energiával kapcsolatos költségek a termelési költségek 15-30 százalékát teszik ki. Az energia robbanásszerű drágulása miatt mostanra ez az arány 35-60 százalékra nőtt. „Exportra termelni teljesen értelmetlenné vált. Nem tudsz versenyezni az exportpiacon úgy, hogy a termelési költségeid háromszorosára nőttek más országok cégeiéhez képest.”

A kormánynak az energiaár kordában tartására és a költségek részleges kompenzálására vonatkozó intézkedései a nagyfogyasztókra nem vonatkoznak, miközben ezek a vállalatok felelősek a hazai energiafogyasztás 35-40 százalékáért. A romániai kohászat és színesfémkohászat árbevétele körülbelül ötmilliárd lej volt 2020-ban. Az ágazatban 28 ezer munkavállaló dolgozik.