Az árkülönbségek miatt özönlik a keleti szomszédoktól Lengyelországba a csempészett cigaretta. Míg egy csomag cigaretta átlagos ára Lengyelországban tavaly 12,58 zloty volt - és folyamatosan emelkedik -, Oroszországban 4,65, Belaruszban 3,26 és Ukrajnában 3,20 zloty. A hatóságok 2014-ben több mint 108,6 ezer csempészési kísérletet lepleztek le, és 547 millió szál cigarettát foglaltak le - 145 millióval többet mint az előző évben. Az idei legnagyobb fogás egy teherautónyi bútor volt, ami Lettországból tartott Hollandiába - a bútorokban 275 ezer csomag belarusz cigaretta rejtőzött, több mint 3 millió zloty, mintegy 230 millió forint értékben. A sofőr az áru és a teherautó elkobzásán kívül akár tíz éves börtönbüntetést is kaphat. A legmeglepőbb kísérlet azonban az volt, amikor egy Moszkvából érkező 20 tonnás vasbeton hídelem belsejében rejtettek el 185 ezer csomag fehérorosz cigarettát.

És ha a csempészet nem okozna elég problémát, egyre nő a hazai illegális cigarettagyártás. Márciusban Varsóban a vámőrök 57 tonna dohányt és két, a feldolgozásukhoz szükséges gépet találtak, 14 személyt vettek őrizetbe, közülük 12 ukrán volt. A lódzi vajdaságban 34 tonna dohányt és több mint 460 ezer zárjegy nélküli cigarettát foglaltak le, 13 embert tartóztattak le. Egyedül ez a banda 17 millió zloty kárt okozott a költségvetésnek. Tavaly összesen közel 500 tonna dohányt foglaltak le, 20 tonnával többet az előző évinél és 170 tonnával többet mint 2012-ben.

A feketepiac fellendülésében meghatározó szerepe van a jövedéki adó folyamatos és jelentős emelésének. A kormány az uniós előírásokra hivatkozik, azonban az EU által 2018-ra elvárt szintet már 2014-ben elérték. Többször tiltakozott a dohányipar, amelynek számításai szerint az uniós tagság elnyerése, 2004-től 2013-ig a cigaretta jövedéki adóját 245 százalékkal emelték fel Lengyelországban. Míg a cigaretta fogyasztói árában tíz évvel ezelőtt az adótartalom nem érte el a 70 százalékot, most meghaladja a 80 százalékot.

Az árak emelkedésével párhuzamosan csökken a dohánytermékek legális forgalma: 2006-ban 72 milliárd szál cigarettát adtak el, tavaly már csak kevesebb mint 42 milliárdot. Az ágazat becslése szerint egy évtizede a feketepiac részesedése a dohányforgalom 6 százaléka alatt volt, most ennek jóval több mint a kétszerese.

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF szerint a gazdasági nehézségek és a munkanélküliség hozzájárul a csempészet növekedéséhez, ami egyszerű pénzkereseti lehetőséget kínál. Jól látható ez Lengyelország keleti területein, ahol általánossá vált a kis mennyiségű cigaretta illegális behozatala. A határ mentén tízezrek élnek ebből. A "hangyáknak" nevezett munkanélküliek és nyugdíjasok naponta többször is átkelnek a határon egy adag füstölni valóért - írta a Gazeta Wyborcza. A lap szerint tiszta szerencse, hogy a befolyó jövedéki adó folyamatos csökkenése az adó emelésének dacára észre térítette a pénzügyminisztériumot, és legalább idén már nem terveznek újabb adóemelést.