A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A legtöbb olimpikon a szövetségétől kapott juttatásból, illetve sportállásokból és kis összegű reklámszerződésekből befolyó jövedelmekből tengeti életét, elsősorban azért, mert olyan sportot űz, amely legfeljebb négyévenként, az olimpiák idején kelti fel igazán sok ember érdeklődését. Van azonban néhány tucat olyan résztvevője is a londoni játékoknak, akiknek az éves jövedelme dollártízmilliókban mérhető, akik megtapasztalták, milyen magánrepülőn utazni, milyen a sportsztárok édes élete. A húsz leggazdagabb olimpikon jövedelme összesen 448 millió dollár volt az elmúlt 12 hónapban − összesítette a Forbes −, többségük teniszező vagy amerikai kosárlabdázó.

A lista élén Roger Fe­derer áll, aki 54,3 millió dollárral lett gazdagabb 2011 júliusa és 2012 júliusa között, ebből 9,3 millió volt az elért eredményeiért járó díj. A svájci versenyző lassan megdönt minden rekordot a férfiteniszben: nemrég vitte haza a hetedik wimbledoni győzelmi trófeáját, ami a 17. Grand Slam címe volt, hosszabb ideje vezeti a ranglistát, mint az előző csúcstartó, Pete Sampras, aki 286 hétig volt az élen. Federer, aki ritkán játszik párost, ebben a számban nyert egy olimpiai aranyat 2008-ban.

Megrökönyödést keltett néhány hónappal ezelőtt Dwyane Wade NBA-kosaras azzal a kijelentésével, hogy az olimpiai szereplésért fizetést kellene kapniuk. Nem pénzért játszanának persze − tette hozzá −, de azért a meccsek mégis csak igénybe veszik a testüket. Wade, aki négy éve Pekingben az aranyérmes amerikai csapat legjobb dobója volt, sérülés miatt kihagyja az olimpiát, játékostársai azonban szép kerek összegekkel jutottak fel a leggazdagabb sportolók toplistájára.

Az első tízbe egyetlen atléta fért be a teniszezők és a kosarasok közé. A jamaicai Usain Bolt három aranyat nyert 2008-ban, jövedelme nagyját részben a bizonyos rekordok megdöntéséért fizetett bónuszokból, részben a személyes reklámszerződésekből szerzi (csak a Puma sportszergyártótól évi kilencmillió dollárt kap). A nyolc pekingi aranyat besöprő Michael Phelps hétmillió dolláros 12 havi jövedelmével nem fért be a top-20-ba. Az uszoda új amerikai csillaga, Ryan Lochte eddig csak kétmilliót tett zsebre szponzoraitól, az olimpiai aranyakhoz kötött bónuszokkal ezt hamarosan hárommillióra úszhatja fel.

Sportolói toplista (millió dollár)
HelyezésSportolóSportágÉves kereset
1.Roger Federerteniszező54,3
2.LeBron Jameskosárlabdázó53,0
3.Kobe Bryantkosárlabdázó52,3
4.Marija Sarapovateniszező27,1
5.Kevin Durantkosárlabdázó25,5
6.Carmelo Anthonyteniszező22,9
7.Usain Boltatléta20,3
8.Novak Djokovicteniszező19,8
9.Chris Paulkosárlabdázó19,2
10.Li Nateniszező18,4
Forrás: Forbes