Két korábbi kutatás után egy újabb, izraeli tanulmány szerzői  állapították meg, hogy a Pfizer-vakcina nyújtotta védelem idővel gyengül, a védőoltást 50–95 százalékos mértékben találták hatékonynak az oltástól számított idő függvényében - idézi az eredményt az otszonline.hu.

Ariel Israel és munkatársai nem használtak vérvizsgálatot a résztvevők immunválaszának időbeli követésére. Megfigyeléses vizsgálatuk során azt értékelték, hogyan változik a PCR-teszttel koronavírus-pozitívnak bizonyuló emberek aránya az oltástól eltelt idő függvényében. Azt találták, hogy minél több idő telik el a második vakcina adag után, annál valószínűbb, hogy az egyének elkapják a SARS-CoV-2 fertőzést.

A vakcina által az első 3 hónapban nyújtott kiváló védelmet követően a fertőzések arányának fokozatos növekedését tapasztalták.

Kiket vizsgáltak?

A kutatók az ország 700 000 lakosát kiszolgáló Leumit Health Services egészségügyi feljegyzéseit gyűjtötték össze. Azoknak a 18 év feletti lakosoknak az adatait használták fel, akik legalább 3 héttel a második adag Pfizer vakcina felvétele után, 2021. május 15. és 2021. szeptember 17. között SARS-CoV-2 RT-PCR teszten estek át, ez összesen 83.057 főt jelentett.

A résztvevőket három korcsoportba osztották: 60 év felettiek, 40-59 évesek és 18-39 évesek, mert az egyes csoportok vakcinálása eltérő időpontban zajlott. A második oltás és az RT-PCR tesztek közötti időt az első 90 nap után 30 napos intervallumokra is felosztották, az utolsó kategóriába a második oltás óta eltelt legalább 180 nap került.

Elemzéseik figyelembe vették a SARS-CoV-2 fertőzés lehetséges zavaró kockázati tényezőit, mint például az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági helyzet és az egészségügyi állapot.

Az elemzettek 9,6 százaléka, azaz 7973 személy produkált pozitív tesztet. A második vakcina adag és az RT-PCR teszt közötti átlagos idő 164 nap volt.

Így nőtt a fertőzöttség az idő múlásával

Minél több idő telt el a második vakcina beadása óta, annál valószínűbb, hogy az emberek elkapják a SARS-CoV-2-t. Míg a résztvevők 1,3 százaléka kapott pozitív teszteredményt 21-89 nappal a második oltás után, 90-119 nap után már 2,4 százalék, 120-149 nap után 4,6 százalékuk, 150-179 nap elteltével 10,3 százalékuk, 180 nap után pedig 15,5 százalékuk bizonyult fertőzöttnek. tehát 2,37-szer nagyobb eséllyel fertőződnek meg az oltottak a vírussal a második oltástól számított 90 nap elteltével, és 2,82-szer nagyobb valószínűséggel 150 vagy több nap elteltével. Az immunrendszer életkorral összefüggő változásai befolyásolták a vakcinákra adott immunválaszt.

A szerzők a gyengülő immunvédelem legvalószínűbb magyarázatának azt tartják, hogy az antitestek, valamint az immunrendszer antitesteket termelő, vagy fertőző ágenseket ölő sejtjei korlátozott élettartamúak, így számuk fokozatosan csökken a vakcina által kiváltott kezdeti válasz után, így idővel a vírus nagyobb kerüli ki az immunrendszert a fertőzés első szakaszában, és valószínűleg ez az oka annak, hogy a korábban beoltottaknál nagyobb a PCR-teszttel pozitívnak találtak aránya.

A 90 nap után gyengülő védelem miatt a harmadik (vagy emlékeztető) dózis indokolt lehet mindenki számára - írja az otszonline.hu.